Sağlık Bakanlığının Ağustos ayında yayınladığı bir yönetmelikle muayenehanelere getirdiği kriterler, hekim camiası tarafından “ağır” bulunduğu için Danıştay’a dava açılmıştı. 3 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi beklenen ve birçok özel muayenehaneyi kapanma tehlikesiyle bırakacak olan yönetmeliğe Danıştay durdurma kararı verdi.
İzmir Tabip Odası tarafından açılan davada Danıştay 10. Dairesi, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'in 12. Maddesinin (e) ve (f) bentlerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Durdurma kararı verilen bentler şöyle:
e) Asansör ve merdivenler: Tüm uzmanlık dallarında olmak üzere; giriş katta olmayan muayenehanelerin bulunduğu binada, hastanın tekerlekli sandalye ile girebilmesini sağlamak amacıyla, girişi en az 80 santimetre genişliğinde asansör olması gerekir. Merdivenin gerektiğinde sedye ile hasta taşınmasına imkan sağlayacak şekilde, basamak yüksekliği 16-18 santimetre, basamak genişliği 30-33 santimetreyi sağlamak kaydıyla merdiven ve sahanlığın genişliği en az 1,30 metredir. Merdiven basamak yüksekliği özürlülerin çıkışını zorlaştırmayacak şekilde düz bir satıhla bitirilir. Muayenehanenin girişi, zemin seviyesinde değilse %8 eğimli rampa yaptırılır.
f) Kapılar: Muayene odası ve tuvalet kapıları 110 santimetre diğer kapılar 90 santimetre genişliğinde olur.
Daire, diğer bentler yönünden ise yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan dava ise henüz sonuçlanmadı.
GEÇEN YIL UZATILMIŞTI
Aslında bu işlem geçen yıl bu zamanlar yapılacaktı. Ama alınan bir kararla hekimlere 1 yıl süre tanındı. Bu süre içinde hekimlerin fiziki şartları yerine getirmeleri istendi. Bu konuda geçen yıl olduğu gibi farklı bir karar çıkmazsa 4 Ağustos’ta fiziki şartları yerine getirmeyen tüm muayenehaneler kapatılma yoluna gidecek.
Geçen yıl asıl sıkıntıyı Çayyolu Haber Bülteni yaşadı
Sıkıntıyı geçen yıl biz acı bir şekilde yaşadık. Geçen yıl bölgedeki bazı tıp kuruluşları gelişmeler üzerine kapanma kararı aldılar. Yine ay sonuydu. Biz de bu firmaların yetkilileriyle görüştük ve bültenimizi baskıya verdik. Ayın son günü, bültenimiz baskıydayken karar bir yıl ertelendi. Böyle olunca da o sağlık kuruluşları kapanma kararlarını gözden geçirerek ertelediler. Bültenin formaları harmanlanırken durumu bizzat kendilerinden öğrendik ve basılan ilgili haberin bulunduğu formaların tamamı çöpe gitti; zararımız tam bir milyar lira oldu.
SANO peşinen kapandı
Öte yandan Sano Klinik tamamiyle kapattı. Bölgedeki diğer sağlık kuruluşlarının ne yapacaklarını ise bilemiyoruz. Ve böyle bir son dakika kararı beklentileri de kimi sağlık kuruluşlarını ikircikleştiriyor, kararsız noktaya itiyor.
Hiç yorum yok...