Eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkartan ve okullara ‘seçmeli’ Kuran dersi getiren yeni düzenlemenin Meclis’te kabul edilmesinden birkaç gün sonra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Hayrat Vakfı arasında protokol imzalandı. Protokol, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kuran kursları üzerindeki tekelini kırıyor.
İlginç tesadüf
4+4+4 düzenlemesi Meclis’ten 30 Mart tarihinde geçmiş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da 10 Nisan’da onaylanmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol de 3 Nisan 2012 tarihini taşıyor. Protokol, Kuran öğretimine önemli değişiklikler getiriyor. Şimdiye kadar, Kuran kurslarını Diyanet İşleri Başkanlığı açıyordu. Diyanet’in açtığı kursların denetimi MEB tarafından yapılıyordu. Ancak geçen aylarda yapılan düzenlemeyle Diyanet’in açtığı Kur’an kurslarının denetimi MEB ’den alınarak Diyanet’e verilmişti. Hayrat Vakfı ile MEB arasında imzalanan protokolde ise Diyanet tamamen devre dışı bırakıldı. Diyanet, Hayrat Vakfı’nın açacağı kurslarda söz sahibi olmadığı gibi denetimini de yapamayacak. ‘Özel’ kursların denetimi MEB ’de olacak.
Protokol, MEB ile vakfın işbirliğinde Türkiye genelinde Osmanlı Türkçesi kursları, Osmanlı Türkçesi eğitimcinin eğitimi kursları, Kur’an-ı Kerim Okuma ve Tecvitli Okuma kurs ve seminerleri ile ilgili planlama, uygulama, organizasyon, belge tanzimine ilişkin esas ve yükümlülükleri kapsıyor.
Ücret alınmayacak
Protokole göre kursiyerlerden ücret alınmayacak. Her eğitim faaliyeti sonrasında kursu başarıyla bitirenlere belge verilecek. Vakıf, ilk aşamada 300 merkez açarak Osmanlıca ve Kuran eğitimi vermeyi planlıyor. Vakfın amacı bu rakamı kademeli olarak arttırarak 900’e çıkarmak. Tüm Türkiye ’deki Halk Eğitimi Merkezleri de bu amaçla kullanılabilecek.
Vakıf, Refahyol döneminde de kurs açmıştı
Hayrat Vakfı, 1974’te Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Ahmet Hüsrev Altınbaşak tarafından kuruldu. Osmanlıca ve Kuran kursu kayıtları www.osmanlicaegitim.com ve www.kuranegitimi.com internet adreslerinden de yapılabiliyor. Hayrat Vakfı, 1997 yılında Refahyol hükümeti döneminde de Kültür Bakanlığı ile işbirliği yaparak 52 il merkezinde Osmanlıca kursları açmıştı.(radikal)
Hiç yorum yok...