Dünyamızdaki hayatın enerji kaynağı güneş… Bazen kutsal bir gücü temsil etmiş, bazen destanlara ve mitolojiye konu olup uğuruna şiirler söylenmiş. Güneş, insanlık tarihinde uygarlıkları kültürel, sosyal, ideolojik ve ekonomik olarak etkilemiştir. Peki, güneş ışınları vücudumuz için ne kadar gerekli? Yaz aylarında yoğun olarak güneşe maruz kalıyoruz. Dermatoloji uzmanı Uzman Dr. Armin Müştak, güneşin zararlı etkilerine dikkat çekti. Müştak, “Vücudumuz güneş ışınlarını D vitaminin sentezinde kullanıyor. Gereken D vitamini için yüz ve eller gibi derinin küçük alanlarının günlük 10 dakika güneş görmesi yeterlidir. Ayrıca doğru beslenmeyle, süt ve ekmek gibi gıdalardan da D vitamini sağlanır” dedi.
Öğlen saatlerinde, saat 11.00-16.00 arasında güneşe maruz kalınmasını sakıncalı bulan Müştak, “Herhangi bir aktivite için sabah veya akşam saatlerini tercih etmeliyiz. Ultraviole (morötesi) ışınlarının deriye hasar vermesini önlemek amacıyla sık dokunmuş kumaşlardan hazırlanan elbiseler, geniş kenarlı şapkalar ve güneş gözlükleri kullanmayı unutmayın. Güneş gözlüklerinin özel filtreleri, gözümüzü korumak açısından önemlidir. Göz çevremizdeki deri yüzümüzdeki en ince deridir. Kırışma potansiyeli en yüksek olan bölge burasıdır. Yoğun ve ağır güneş, gözde katarakt ve keratite neden olabileceği için filtreli geniş çerçeveli güneş koruyucularının kullanımı tavsiye edilir” şeklinde konuştu.
Açıklamasında UVA ve UVB güneş ışınlarına dikkat çeken Müştak, “UVA, bronzluğa sebep olmayan ama yıllar içerisinde cildimizde hasar oluşturan ışınlardır. UVA, derinin daha derin katmanlarına nüfuz etmekte ve deride yaşlanmaya neden olmaktadır. UVB ise normal bronzluğu sağlayan güneş ışığıdır. UVB deri hücrelerindeki DNA yapısına zarar verip gelecekte deri kanserlerinin gelişmesine neden olabilmektedir. Yüz, boyun, eller gibi açık kalan yerleri losyon, jel ve krem şeklinde UVA ve UVB filtreli güneş koruyucu preparatlarla koruyun. Güneşten koruyucu preparatta hem UVA, hem de UVB ışınlarına karşı koruyuculuğu, doğru ve kabul edilir bir ürün olması, suya dayanaklı olması, toksik ve allerjik olmaması gerekmektedir. 10 ayın altındaki küçük çocukları güneş koruyucu kremlerin yerine uzun kollu ve pantolon gibi giysilerle korumak doğru olacaktır. Bazı güneş koruyucu preparatlar ovalama, terleme ve suya dayanıklı veya tüm gün koruma gibi sloganlarla piyasaya sürülseler de, siz yine her yıkama sonrası ve her 4 saatte bir güneş koruyucunuzu sürmeyi ihmal etmeyin” dedi.
Müştak, açıklamasının son bölümünde şunları söyledi:
“Modern tıp, güneşten mekanik korunmanın erken yaşlardan itibaren kullanılması halinde leke gelişmesi, ışığa bağlı yaşlanma ve deri kanserlerinin gelişiminin en azından kısmen önlenebilir ve geri çevrilebilir olduğunu söylüyor.”…
Dr. Armin Müştak kimdir?
1967 yılında, İran’ın kuzeybatısında Tebriz kentinde doğdu. Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde öğrenim gördü. İran’ın çeşitli bölgelerinde üç yıl hekim olarak çalıştı. 1998 yılında Türkiye’ye geldi. 2001 yılında, Ankara Üniversitesi Dermatoloji Bölümü’nü kazandı. İhtisas döneminde dermatolojik cerrahi, Dermatoskopi ve Dermatokozmetoloji gibi çeşitli eğitim programlarına katıldı. Sağlık Sosyal Vakfı’na bağlı Dirimsel Tıp Merkezi, Bolu Özel Çağsu ve Sincan Koru Hastanesi’nde dermatoloji uzmanı olarak çalıştı. Halen ‘Özel HRS Kadın Hastanesi’nde görev yapıyor.
Hiç yorum yok...