ÖZEM ÖZEL EĞİTİM ve REHABİLİTASYON MERKEZLERİ
PSİKOLOJİ SERVİSİNDE UYGULANAN TESTLER
1-GOBDÖ-2-TV(GILLIAM OTİSTİK BOZUKLUK DERECELENDİRME ÖLÇEĞİ)
GOBDÖ-2-TV testiyle; 3-23 yaşlar arasındaki otistik bozukluk gösteren birey tanımlanabilmekte, ağır düzeyde davranış problemleri değerlendirilebilmekte ve davranışsal ilerlemeler belirlenebilmektedir.
2-WISC-R (WECHSLER ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA ÖLÇEĞİ)
Bireylerin zihinsel performanslarını belirlemek amacıyla uygulanan WISC – R zeka testi ile 6-16 yaş aralığındaki çocukların zihinsel gelişimleri bilimsel sonuçlarla takip edilebilmektedir.
WISC – R zeka testi sonuçlarıyla çocuğunuzun zihinsel gelişimi hakkında fikir sahibi olarak daha etkili önlemler alabilir ve olası sorunlar konusunda erken önlem alma şansına sahip olabilirsiniz.
3-ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ (AGTE)
0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan AGTE ile; çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlarla; dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip gözlemlenebilmektedir.
AGTE annelere bebek ve çocukların gelişimi ile ilgili derinlemesine ve sistemli bilgi sağlamakta, gelişim açısından önemli davranışları daha iyi gözleyebilme ve çocukları daha iyi tanıyabilme olanağı tanımaktadır.
4-METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ (4-6yaş)
5 yaş 6 ay ile 6 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilen, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen, bir okul olgunluk testi olan Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ile çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edebilirsiniz.
5-FROSTİG GÖRSEL ALGILAMA TESTİ
5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arasındaki çocuklara uygulanabilen bu test, çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olmaktadır.
Görsel algılamadaki yetenekleri sayesinde çocuklar okumayı, yazmayı, aritmetik yapmayı ve okuldaki başarıları için gerekli olan tüm diğer becerileri öğrenmektedirler.
Görsel algılama problemleri, belirleme, ayırma, hatırlama, görsel duyuyu yorumlama eksikliğinden kaynaklanır.
6-MMPI(MINNESOTA ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK ENVANTERİ)
16 yaş ve üzeri bireylerin psikolojik durumları ile ilgili detaylı bir bilgi veren ve tanıya yardımcı bir değerlendirme aracı olarak kullanılan bu test aynı zamanda bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu objektif olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
MMPI sadece psikolojik sorun olup olmadığını ölçen bir test değildir. Uygulanan kişinin psikolojik sorunlarının olup olmadığının tespitinin dışında genel olarak kişinin nasıl biri olduğunu belirleyebilmekte, uygulanan kişinin normal kişilik özelliklerini de ortaya çıkartabilmektedir.
7. TAT(TEMATİK ALGI TESTİ)
10 yaşın üzerindeki herkese uygulanabilen Tematik Algı Testi, kendini daha çok kişiler arası ilişkilerde ve çevrenin algılanmasında gösteren kişilik dinamiklerini araştırmaya yönelik bir tekniktir.
8.LOUİSE DUSS PSİKANALİTİK ÖYKÜLER TESTİ:
Duss Öykü Testi, çocukların kompleks ve sorunlarını
çözümlemek için hazırlanmış tekniklerin en geliştirilmişlerinden biridir. Bu teste yararlanılan öyküler daha çok onların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır.
9.BENDER GESTALT PSİKOMOTOR ALGI ve KOORDİNASYON TESTİ:
5 yaş 6 ay ile 11 yaş 11 ay aralığında uygulanabilen bu test, çocuklarda görsel motor işlevini görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılarak hem yetişkin, hem de çocuklarda geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vak’alarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır (zekâ geriliği, afazi, çeşitli organik beyin hasarları, psikozlar, gerçek olmayan hastalanmalar gibi).
10.BENTON GÖRSEL BELLEK TESTİ:
8 yaş üzeri bireylere uygulanabilen, bireyin dikkat, algı ve bellek durumuna dair bilgi verebilen, dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat ve algı testidir. Görsel – mekansal belleğin ölçülmek istendiği durumlarda kullanılabilir. Benton Görsel Bellek Testi, şekil belleğini anlık ve gecikmeli olarak değerlendirebilmekte; bunun da ötesinde, görsel belleği, görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt edebilmektedir.
11. PEABODY KELİME ANLAMA TESTİ:
2-11 yaş arası çocukların alıcı dil yaşının tespit edilebildiği, konuşma bozukluğu ve sözel ifadeye ışık tutan, resim kelime eşleştirme testidir. Çocuğun dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanmaktadır.
12.DENVER GELİŞİMSEL TARAMA ENVANTERİ:
Küçük çocuklarda varolan gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla geliştirilmiş 0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Çocuğun yaşına uygun birtakım becerilerini değerlendirmek, gelişimsel olarak şüpheli durumları objektif olarak ölçmek ve risk altındaki çocukları izleyebilmek için kullanılmaktadır.
13.C.A.T.(ÇOCUKLAR İÇİN ALGI TESTİ)
3-10 yaş çocuklarına uygulanan C.A.T bir çocuk için çok önemli olan figürleri
ve dürtüleri anlamamızı kolaylaştırmak amacıyla yaratılmıştır. Kardeş kıskançlığından kaynaklanan problemleri araştırmak; anne-baba figürlerine karşı tutumu ve bu figürlerin nasıl algılandığını ortaya çıkarmak ve bir çift (karı-koca)
olarak anne-baba ile çocuğun ilişkilerini görmek üzere düzenlenmiştir.
Yine bunlarla ilişkili olarak, çocuğun agresyonu, yetişkinler
dünyasındaki yeri, muhtemel bir mastürbasyonla ilişkin olarak da gece
yalnız kalmaktan duyduğu korku, tuvalet eğitimi ve ailenin buna
tepkisi hakkındaki fantezilerini görmek amaçlanmıştır.
14.GOODENOUGH BİR ADAM RESMİ ÇİZME TESTİ:
Goodenough bir insan resmi çizme testi, bireylerin zihin gelişimini ölçmeyi amaçlar.Küçük çocukların genel yetenek düzeylerine ilişkin bir bilgi vermektedir. Bir çizim testidir. Zihinsel geriliğin belirlenmesinde önemli bilgi verir.
Psikolojik Danışman Mehmet MIDIK
Neurofeedback Terapisti
Evlilik ve Aile Terapisti
Hiç yorum yok...