Son aylarda Çayyolu’nda hırsızlık olaylarında bir hayli artış gözleniyor. Hırsızlıklar çokkatlılardan ziyade tripleks konutlarda görülüyor. Bu konutların hemen hepsinde veranda kapısından giren hırsızları ferforje demirler bile engelleyemiyor.
Görüştüğümüz polis yetkilileri, kuşkulandıkları otomobilleri gezici ekiplerin çevirdiğini ve kimlik kontrolü yaptıklarını anlatarak, bunların araç plakalarını ve sürücülerinin isimlerini bir çizelgeye kaydettiklerini ve bu konuda günlük rapor tuttuklarını belirttiler.
Polis, vatandaşları hırsızlık konusunda da dikkatli ve tedbirli olmaya davet ediyor.
Hırsızlar öncelikle çaldığı şeyin üstlendiği riske değmesini isteyecek, en az zahmetle, en düşük riskle, en yüksek getiriyi sağlayacak yere girmeyi tercih edecektir. Hırsızın içeriye girmesi zorlaştırılmalıdır. Bunun için çelik kapı, çift kilit, demir parmaklık, panjur, karanlık noktaları aydınlatmak, köpek beslemek gibi pasif korunma önlemleri en yaygın şekilde uygulanmalıdır. Her zorluk, hırsızın içeri girme süresini uzatacağı için caydırıcı olabilir. Ama profesyonelleşmiş bir hırsızın her engeli kolaylıkla aşması da mümkündür.
Daha önce hırsızlar televizyon ve elektronik eşya, halı, bilgisayar vs. çalarlardı. Ancak şimdi daha çok nakit para ve mücevher gibi değerli şeyler peşindeler. İçeri girip risk alan hırsız, yakalanma riskini en aza indirecek şekilde hareket ederler.
Ancak şurası muhakkak ki, alarmı olan bir konut hırsız için en büyük caydırıcı olmaktadır. Gelişen alarm sistemleri, daha risk gerçekleşmeden hırsızın varlığını seseli ikaz edip, ortamın ışıklarını yakar, güvenlik kuvvetlerini otomatik olarak uyarabiliyor. Hatta evin içinde gezen hırsızın fotoğrafını bile çekebiliyor…
Hiç yorum yok...