Yıllar öncesi adı “Fırat Caddesi”ydi. Sonra bir gece ansızın adı değişiverdi ve “Saltoğlu Caddesi” oluverdi. Belediye Meclisi Üyeleri, Büyükşehir Belediyesi’ne büyük hizmetleri geçen Başkanvekili Seyfi Saltoğlu’nun adını vermişlerdi bu caddeye.
Fakat çevrede oturanlar itiraz ettiler, mahkemeye başvurdular ve yargı kararı ile Saltoğlu adı Danıştay 8. Dairesinin 17.01.2005 tarih ve K. 2003/167 sayılı kararı ile reddedildi.
Caddenin adı bu kez “Angora” oldu. Yeni konulan bu ada kimse itiraz etmedi. Ama Belediye Meclisi kararlıydı. Cadde genişletilip bulvarlaştırılmaya başlandı. Ardından da Angora Evleri’nin içinden başlayıp Otobüs son durağına kadar genişletilen yola “Saltoğlu Bulvarı” adı verildi. Bu isim ortaya çıkınca yine itiraz sesleri yükseldi. Yine mahkemeye gidildi. Sonuçta Ankara 12. İdare Mahkemesi 3 Nisan 2006’da bulvarın yeni adını yine reddetti. Ancak Saltoğlu, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Danıştay kararı gelinceye kadar adı bulvarda kalacaktı.
Burada garip bir durum ortaya çıkmıştı. Beytepe kampüsü girişinden Angora Evleri’ne kadar olan yolun adı “Angora Caddesi”, aynı yolun devamı Angora Evleri ile Çayyolu’na kadar uzanan ve genişleyen bulvar “Saltoğlu Bulvarı” olarak anılıyordu. Danıştay’ın yeni kararı doğrultusunda tabela ya sökülecek ya da kalacaktı.
Bu arada Angora Caddesi de genişletilmeye başlandı. Beytepe kampüsü girişi ile Angora Evleri arası genişletilme çalışmaları başladı. Artık yarısı cadde, yarısı bulvar olmaktan çıkmış; tamamiyle bulvarlaşmıştı. Bu yola bulvar denileceğine göre ve adı ya Angora olacaktı, ya da Saltoğlu... Üstüne üstlük Saltoğlu ismi de mahkemelikti...
Bu arada mahkeme kararı ne olursa olsun birileri “CİN”lik düşündü. Caddenin adı S. Saltoğlu olarak değiştiriliverdi.
Oysa ortada alınmış bir yargı kararı vardı, bu uygulamayla yargı kararlarının üzerine çıkılıvermişti. Yani yargı atlatılıvermişti.
Bölgede oturanlar bu cinliğin karşısında cinleri nasıl tepelerine çıkmaz.
Angora sakinlerinden bir bölümü bu durum karşısında avukatlarını aradılar.
Bir bölümü ise başka bir yöntem denemeye karar verdiler ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Seyfi Saltoğlu’na hitaben bir mektup kaleme aldılar. Üstelik bu mektubu 200 sakin birden imzaladı ve kendisine iadeli taahhütlü gönderdiler. Mektubun metni şöyle;
“Sayın Seyfi Saltoğlu,
Angora Evleri Ankaramızın seçkin bir sitesidir. Belli bir kültür düzeyine sahip site sakinleri Angora’dan ev alırken birçok kriterleri değerlendirmiş ve öyle karar vermişlerdir. Sitenin çağdaş yapısı, modern bir şekilde yönetileceği ve parlak bir geleceği olacağı umudu kişileri burada yuva sahibi olma konusunda ikna etmiştir.
Ancak son birkaç yıldır sitede yaşananlar herkesi hayal kırıklığına uğratmıştır. Onlarca olumsuzluk yanında Angora’ya “özel” bir anlam katan son derece hoş cadde ve sokak isimleri ansızın hiç umulmadık isimlerle değiştirilmiştir. Şok yaratan bu uygulamanın düzeltilmesi ve eski sokak ve cadde isimlerinin iadesi için yönetime başvurulmuş, bir sonuç alınmayınca mahkemeye müracaat edilmiştir. Mahkeme eski isimlerin iadesine karar vermiş, kısa bir zaman önce de isim levhaları yeniden düzenlenmiştir.
Hal böyle iken, bir hafta önce Angora Bulvarının yeniden S. Saltoğlu Caddesi olarak değiştirildiği görülmüştür. Bizler sizden site sakini ve komşu olarak ikinci kez aynı hatanın yapılmasına engel olmanızı, sitede yaşamayan ilgisiz kişilerin bu konuda karar verip uygulamalarına “dur” demenizi, şahsınız ve isminizi çocukça inatlaşmalara alet etmelerine mani olmanızı beklerdik.
Yine bunu bekliyor, “Angora Bulvarı” adının iadesini istiyoruz.”
Şu Çayyolu’nun cadde, sokak ve bulvar isimlerinden çekmediği kalmadı hani... Bir zamanlar bizim ünlü Banga-bundhu Şeyh Mucibürrahman Caddesi de birilerinin canını sıkmış, sonuçta bunlar sokağın adını değiştirivermişlerdi...
Bu arada Angora’nın sokak isimleri tekrar eski haline dönmeye başladı. Ama salt “Saltoğlu” adı nedeniyle Çayyolu’nun Çankaya tarafında kalan kısmı yeni olaylara gebe anlayacağınız...
Hiç yorum yok...