Haberler


ÇOCUKLARDA YANLIŞ BESLENME DURUŞ BOZUKLUĞU NEDENİ !
  • Yorumlar: 0
  • 02 Ocak 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2453
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

ÇOCUKLARDA YANLIŞ BESLENME DURUŞ BOZUKLUĞU NEDENİ !

0 0
Çocukların okul sıralarında doğru pozisyonda oturamamaları,yanlış beslenmeleri ve ağır sırt çantaları taşımaları ileri yaşlarda duruş bozukluklarına sebep olabiliyor.Uzman Fizyoterapist Hürkan Akkuzu çocuklarda duruş bozuklukları ve tedavileri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Çocuklarda sık görülen duruş bozuklukları hangileri ?

Çocuklarda en sık görülen duruş bozukluğu ,halk arasında kamburluk olarak da bilinen ve tıp dilinde kifoz bununla beraber omurga kemiklerinde meydana gelen eğrilikler yani skolyoz olarak ifade edilen duruş bozukluğudur Aynı zamanda bel,boyun bölgesinde oval kavitenin artmasına ve azalmasına bağlı olarak bel-boyun omurlarında meydana gelen anatomik hastalıklardır. 

 

Çocuklarda duruş bozukluğu olduğu nasıl anlaşılır?                                                     

 

Çocuklarda duruş bozukluğu önden ,arkadan ve yandan yapılan postür (duruş)  analizleri ile tespit edilir.

 

Bunlar ;

Önden yapıldığında baş pozisyonuna bakılır çene hafif öne doğru görülür,omuzlar öne doğru bükülmüş olur,göğüs kafesi nefes alıp verirken fonksiyonerliği gözlemlenir, her iki bacak uzunlukları ve dizler kontrol edilir,

Yandan postür analizi yapıldığında ; Sırt bölgesinde kamburluk oranına bakılır, boyun ve bel bölgesindeki anatomik ice doğru olan oval kaviteler gözlemlenir,

Arkadan postür analizi yapıldığında ; Omurgadaki düzlemler kontrol edilerek herhangi bir eğrilik olup olmadığına yani skolyoz tespit edilir.

 

Çocuklarda duruş bozukluklarının nedenleri nelerdir?

 

Yanlış oturma özellikle bilgisayar karşısında, okul sıralarının uygun olmaması,
Çocukların okulda kendi boylarına uygun olmayan okul sıralarında oturması,
Çok küçük yaşlardan itibaren ağır sırt çantası taşımak,
Hatalı oturma, ayakta durma ve uyuma (uygunsuz yatak seçimi),
Görme bozuklukları
Aşırı kilolu olmak (beslenme alışkanlığının değişmesi, fast-food beslenme)

Beslenme bozuklukları özellikle kalsiyum ve d vitamininde yetersiz beslenme

Yanlış beslenme alışkanlıkları ve yanlış beslenme sonucu kemik ve kas yapısının normal gelişememesi

 

Duruş bozukluğu olan çocuk nasıl oturur?

 

Duruş (postür) vücut kısımlarının diziliş ve düzenidir. Postür statik veya dinamik olarak ikiye ayrılır. Oturma, ayakta durma, yatma sırasında vücudun duruş şekline statik postür (sabit duruş), hareket esnasında vücudun duruş şekline ise dinamik postür (hareketli duruş) denilir.Kas iskelet sisteminde bir zorlanmaya sebep olmayan, vücudun normal eğriliklerinin korunduğu, eklemlere uygulanan kuvvetlerin dengeli dağıldığı duruşa normal postür yada normal duruş denilir.Buna bağlı olarak duruş bozukluğu olan çocuklar otururken dik oturamazlar hafif sırt bölgesinde kamburluk gözlenir, omuzlar karşılıklı değerlendirildiğinde birbirinden farklı yüksekliklerde olduğu tespit edilir,her iki kalça ve dizine eşit yük veremedikleri içinde omurlarında eğirlik olan skolyoza bağlı olarak bir kalçası diğerinden yüksek olacak şekilde otururlar.

 

Çocuklarda duruş bozuklukları nasıl tedavi edilir?

 

En önemli tedavi şekli egzersizlerdir, bu egzersizler postür ( duruş ) egzersizleri olarak adlandilir. Postür egzersizleri başlıca şunlardır ;

 

  • Ayakta yapılacak egzersizler 
    Çeneniz geride, başınız dik, kollarınız gövdeye yakın, karın düz olacak şekilde yürümeye çalışınız. Kauçuk tabanlı, kaymayan ayakkabıları tercih ediniz. Yürürken ayaklarınız dışa doğru değil öne doğru baksın.
    Bir duvara karşı durup kollarınızı kaldırabildiğiniz kadar yukarı kaldırın. Bu esnada karnınızı içeri çekerek belinizi düzleştirmeye çalışın. Bu egzersizi yaparken bir kolunuzu kaldırabildiğiniz kadar yukarı kaldırırken, diğer kolunuzu indirebildiğiniz kadar aşağıyı doğru uzatın. Daha sonra kollarınızı değiştirin.


Ellerinizi arkadan bel ortasına getirin. Eğilebildiğiniz kadar arkaya eğilmeye çalışın. Bu esnada karın kaslarınızın kasıldığını hissedin.


Sırtınızı bir duvara yaslayınız, ayaklarınızı  biraz duvardan uzağa koyunuz. Dizleriniz hafif bükülü durumda iken baş, omuz ve sırtınızı duvarla temas halinde tutunuz. Bu pozisyonda, duvarla temas halinde iken aşağı-yukarı kayın. Sırt bölgenize plastik bir top koyarak bu egzersizi daha etkili hale getirebilirsiniz.

 

  • Oturarak yapılacak egzersizler 
    Otururken omuzlarınızı kaldırabildiğiniz kadar kaldırın. Sonra omuzlarınızı öne, aşağıya ve arkaya hareket ettirerek daireler çizin. Bu hareketi ayakta da yapabilirsiniz.


 Arkalıklı bir sandalyede yada taburede oturun. Kürek kemiklerinizi orta hatta doğru yaklaştırabildiğiniz kadar yaklaştırın.

   
           Arkalıklı bir sandalyeye oturun. Sandalyenin kollarından tutarak sırt bölgenizi  

           sandalyenin üst destek noktasına getirerek geriye doğru geriniz.

 

  • Yatarak yapılacak egzersizler 
       

Dizleriniz bükülüyken sırt üstü uzanın. Başınız ve omuzlarınızı yere koyun. Bu esnada kalça, uyluk ve gövdenizi kaldırarak köprü kurun. Bu egzersizi daha sonra sağ ve sol bacağınızdan ayrı ayrı destek alarak tekrarlayın. 
   

Dizleriniz bükülü iken sırt üstü yatın. Kalçanız çok hafif kalkarken, karnınızı içe çekin ve bel çukurluğunu yere bastırmaya çalışın.
   

Sırt üstü dizleriniz bükülü iken yatın, kürek kemiklerinizin arasına rulo haline getirilmiş büyükçe bir havlu koyun. Omuzlarınızı aynı anda yere doğru yaklaştırmaya çalışın.
   

Yüzüstü uzanın önce sağ sonra sol kolunuzu havaya kaldırmaya çalışın. Aynı hareketi karnınızın altına bir yastık koyarak kollarınız yanda iken tekrar ediniz. Bu hareketi yaparken sağ ve sola doğru gövdenizi esnetin. 

Öğrenciler için sırada doğru oturma şekli nedir ?

 

Sırada oturmada yük her iki kalça üzerine eşit olarak dağılmalı, bel ve sırt dik olmalıdır. Oturulan yer yeterli yükseklikte olmalı, mümkünse ayakların direkt yerle teması olmamalıdır. Ayak altında 4- 5 cm’lik bir yükseklik kullanılmalıdır. Sırada oturma esnasında öne eğilmeyi önlemek için masaya yakın oturulmalı.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.