CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, tüzük değişikliği konusunda, bugüne kadar yapılan çalışmalarla bir başlangıç tüzük metninin ortaya çıktığını belirterek, “Mart ayında ilçe kongreleri başlıyor, bir genelge yayınlayacağız, her ilçe kongresinde ‘tüzük değişikliklerinden beklentiler nedir’ şeklinde bir madde ekleyeceğiz. Daha sonra 82 il kongresinde de tartışılsın, Haziran ayında hazır olalım, Temmuz, Ağustos ayında da rahatlıkla, bütün tartışmalar tamamlanmış, mutabakat elde edilmiş bir biçimde kurultayımızı yapalım istiyoruz” dedi.
Matkap, parti genel merkezinde tüzük değişikliği konulu bir basın toplantısı düzenledi. Matkap, 22 Aralık’ta yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında, kimi PM üyelerinin olağanüstü tüzük kurultayı toplanması için bir önerge sunduklarını ancak reddedildiğini anımsatarak bu toplantının amacının da CHP Genel Başkanının, parti yönetiminin tüzük kurultayı hakkında ne düşündüğünü açıklamak olduğunu kaydetti.
Tüzük kurultayı tartışmalarının CHP bünyesinde 2002 yılından bu yana, yaklaşık 10 yıldır yaşandığını ifade eden Matkap, 24 Ekim 2003 yılındaki kurultayda ise il, ilçe ve genel başkanlık adaylıkları için yüzde 20’lik delege destek zorunluluğu getirildiğini, parti işleyişine dönük bu düzenlemenin de yaygın bir şekilde tartışıldığını ifade etti. Yine 2008 yılında özelikle MYK’nın oluşumu ve işleyişine dönük değişiklikler yapıldığını, bu değişikliklerin de çok tartışıldığını kaydeden Matkap, CHP içinde son beş genel seçimlerde, aday belirleme yönteminden kaynaklanan tartışmaların da söz konusu olduğunun altını çizdi. Matkap, kendi yönetimlerinin aday belirlenmesi sırasında ön seçimi güvence altına alan değişikliği hayata geçirdiklerini ifade ederken, 22 Aralık’taki PM toplantısında da ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle genişletilmiş aday yoklaması yönteminin aksayan yönlerinin de giderildiğini belirtti. Matkap, olağan kurultay sürecinde delege tespitlerinde hem kongre, hem de parti içi ön seçmen olarak tanımlanan, ön seçim delegesi seçimlerinin yapılacağını kaydetti.
50 OYLA ÖN SEÇİM DELEGESİ BELİRLENEBİLECEK
Matkap, “Daha önce yönetmeliğimizde, her muhtarlık biriminde her 100 oya, bir ön seçim delegesi ihdas ediliyordu. Ama 22 Aralık tarihinde yönetmelikte yaptığımız değişiklikle her muhtarlık biriminde aldığımız 50 oy için bir ön seçim delegesi seçilecek, bir hafta içinde bu delegelerin genel sekreterliğe ve il başkanlıklara gönderilmesini de yönetmelikte zorunlu hale getirdik. Artık, orta büyüklükte bir ilçede belediye başkan adayı yaklaşık 2 bin delegeyle belirlenebilecek” dedi.
Yerel seçimlerde ise adayların belirlemesinde merkez yoklaması yönetiminin kullanılmayacağını, ön seçimlerle aday belirlemenin en kullanılabilir yöntem olduğunu belirten Matkap, “2 bin kişinin vereceği karar, her halükarda MYK’nın vereceği karadan daha geçerlidir, hatası daha azdır. Bu tarihi, devrim niteliğinde bir değişikliktir. CHP örgütünü beklediği en temel değişliktir, bu konuda çok rahatladık” dedi.
GENEL BAŞKAN ADAYLARI İÇİN “YÜZDE 20” UYGULANMAYACAK
Genel Başkanlığa, il ve ilçe başkanlığına aday olmak isteyenlerle ilişkin ise yüzde 20’lik delege imza uygulamasının CHP’nin işleyişiyle hiç örtüşmediğini söyleyen Matkap, bu yöntemin genel başkan adaylıkları için önümüzdeki olağan kurultayda uygulanmayacağını, ancak tüzük değişmezse il ve ilçe başkanlıkları için uygulanacağını kaydetti. Matkap, bunu da delegelerin divan önüne gelmeden imza verme yöntemiyle, “yumuşatabileceklerini” söyledi.
Matkap, örgütlerin görevden alınması tartışmaları konusunda ise, 2008 tarihinde tüzükte yapılan değişliğe işaret ederek, (eğer ilçe ve ya il yönetim kurulu üye tam sayısının bir altına düşerse, o örgüt düşmüş sayılır) sorunun buradan kaynaklandığını belirtti ve bu maddenin değişmesi gerektiğini ifade etti.
TÜZÜK, İL VE İLÇE KONGRELERİNDE TARTIŞILACAK
Matkap, tüzük değişikliği konusunda ise, bugüne kadar yapılan çalışmalarla bir başlangıç tüzük metninin ortaya çıktığını, il, ilçe başkanlıklarından, CHP’ye duyarlı olan kesimler tarafından gelen önerilerin harmanlanarak bir metin haline dönüştüğünü belirtti. Matkap, ancak kendisinin hazırlanan bu taslağa “iç dünyasında” mutabakat veremediğini söyledi. Daha tartışılmaya ihtiyacı olunduğunu, tüzüğün CHP’nin Anayasası olduğunu kaydeden Matkap, “Mart ayında ilçe kongreleri başlıyor, bir genelge yayınlayacağız, her ilçe kongresinde ‘tüzük değişikliklerinden beklentiler nedir’ şeklinde bir madde ekleyeceğiz. Daha sonra 82 il kongresinde de tartışılsın, Haziran ayında hazır olalım, Temmuz, Ağustos ayında da rahatlıkla, bütün tartışmalar tamamlanmış, mutabakat elde edilmiş bir biçimde kurultayımızı yapalım istiyoruz. Acaba ‘ipe un mu seriyoruz’ böyle bir şey olamaz, bu tüzükle devam etmeyi yöneticilikle, CHP’lilikle örtüşmez. Ama bu konuda çok acele etmek de doğru değil” dedi.
“TÜZÜĞÜN GEREĞİ NEYSE O YAPILIR”
Gazetecilerin sorularını da yayınlayan Matkap, muhaliflerin olağanüstü tüzük kurultayı için yeterli imza toplamaları durumunda tavırlarının ne olacağı konusunda ise, “Biz hukukun üstünlüğüne içtenlikle inanan bir yönetimiz. Siyasi partiler yasamızın, tüzüğümüzün gereği neyse o yapılır, orada sıkıntı yok, onlar da CHP ailesinin önemli parçalarıdır” dedi. Matkap, CHP'nin iç tartışmalarla kaybedecek vaktinin olmadığını belirterek, “33 ilde milletvekilimiz yok, onlarla meşgulüz. Bunlara fazla zaman ayırmayacağız, bu tartışmaları bir an önce bitirmek istiyoruz” dedi.
Hiç yorum yok...