CHP kürsüyü ablukaya aldı, milletvekilleri tekme tokat birbirlerine girdi. AKP iç tüzük değişikliği ısrarında geri adım attı. Başbakan kurmaylarıyla görüştü, sonuçta MHP’nin önerisi kabul edildi.
TBMM’de yaşanan küfürlü yumruklu kavganın ardından Danışma Kurulu dün tekrar toplandı. Ancak yine uzlaşma sağlanamadı. İlk toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP’li Nurettin Canikli, “Danışma Kurulunda gündemle ilgili herkes kanaatini belirtti. Ortak bir noktada buluşamadık. Şimdi herkes kendi önerisini getirecek” dedi. Canikli, başka bir soru üzerine “Teklifte, 19. maddenin geri çekilmesi dayatma olur. Esas verimliliği sağlayacak madde 19. madde. İşin kalbi orası. Kalbini çıkarın atın, olmaz. İçtüzük görüşmeleri devam edecek” diye konuştu. Canikli, grup önerilerinde Genel Kurulun cuma, cumartesi ve pazar günleri çalışmasını öngördüklerini belirtti.
CHP’li Muharrem İnce ise, “Uzlaşma yok. Biz direnişe, milletin kürsüsünü korumaya devam edeceğiz” dedi. İnce ayrıca, yaptıklarının “kürsü işgali” olarak adlandırılamayacağını, “milletin kürsüsünü korumaya çalıştıklarını” söyledi. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da teklifin 19. maddesi çekilmemesi dururumunda hukuksal platformda yapılması gereken her şeyi yapacaklarını söyledi. Tarhan, “Muhalefetin sesinin 40 dakikadan 5 dakikaya kadar kısılması, muhalefeti susturmak demektir” dedi.
Başbakan ile görüşme
Genel Kurul’un çalışmaya başlamasının ardından muhalefet ile uzlaşma sağlanamazken, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Çelik ve Haluk İpek Başbakan, Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık’ta görüştü. Bu görüşmenin ardından Başbakan’ın da onay vermesiyle iktidar ‘uzlaşma için adım’ attı ve AKP’li kurmaylar TBMM’ye döndüler. Genel Kurul’da TBMM Başkanvekili Sağlam, gündeme geçmeden grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı. Yapılan toplantıda MHP’nin daha önce önerdiği gibi ‘1. bölümün görüşülmesi, maddelere geçilmemesi ve iç tüzük teklifinin görüşmelerinin haftaya ertelenmesi” görüşü benimsendi.
Uzlaşma mesajı
Genel Kurul’un açılmasıyla AKP, Genel Kurulun Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri çalışmasını öngören grup önerisini geri çekti. Bunun üzerine Grup Başkanvekileri yerlerinden kısa açıklama yaptılar. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İç tüzük görüşmelerinde uzlaşmak için azami gayret göstereceklerini ifade etti. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, İç tüzük görüşmelerinin ertelenmesinin olumlu bir tavır olduğunu belirtti. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da AK Parti’nin yaklaşımının olumlu olduğunu dile getirerek, “Ümit ediyorum ki uzlaşma sağlanır” dedi. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da aynı temennilerde bulundu.
TBMM Başkanvekili Sağlam, konuşmalardan sonra teklifin 1. bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını bildirerek birleşime kısa bir süre ara verdi.Verilen aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine, Sağlam, birleşimi 14 Şubat Salı günü saat 15.00’de toplanmak üzere kapattı.
Açıklama geldi
Akşam saatlerinde AKP Grup Başkanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı. Genel Kurul’un dünkü birleşiminde, TBMM İç tüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İç tüzük Değişiklik Teklifinin görüşmelerine başlandığı ve 1. bölüm üzerindeki görüşmelerin tamamlandığı hatırlatıldı. Bu arada muhalefetle uzlaşma zemini sağlamak amacıyla bölüm üzerindeki maddelerin görüşmelerine geçilmediği vurgulanan açıklamada, “Teklif, gündemin birinci sırasındadır. Muhalefet partileriyle yapılacak görüşmelerden sonra teklifin görşümelerine kaldığı yerden devam edilecektir” denildi.
Uzlaşma öncesi gerginlik
Genel Kurul’da dün de zaman zaman gergin anlar yaşandı. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Genel Kurul’da gündemdışı konuşmaların ardından gündeme geçileceğini duyurunca, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ön sıralara doğru gelerek, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in birleşimi kapatırken, dünkü birleşimde ne görüşüleceğini söylemediğini bu nedenle Genel Kurul’da görüşme yapılamayacağını savundu. AKP Balıkesir Milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan, Genç’e, “Emrin olur aslanım, hadi oradan” diye bağırdı. Genç’in karşılık vermesi üzerine iki milletvekili tartıştı. Tartışmaya diğer milletvekilleri de katıldı. Başkanvekili Sağlam, “Evet doğru, başkan birleşimi kapatırken, ertesi gün ne görüşüleceğini belirtmek durumunda. Fakat dün burada nasıl bir durum olduğunu biliyorsunuz. Bugün de zaten birleşim açıldı ve görüşmelere başladık” dedi. Sağlam, Genç’in talebi üzerine, tutumu hakkında usul tartışması açtı.
(Gazetevatan)
Hiç yorum yok...