AKP Hükümeti'nin Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda köklü değişiklikler öngören yasa tasarısı Meclis'in gündemine geliyor. Tasarı ile büyükşehir belediyelerinin yetkileri artıyor.
Tasarı kanunlaşırsa, mevcut 16 büyükşehire ek olarak 13 il daha büyükşehir belediyesi geliyor. Böylece büyükşehir olan il sayısı 29'a çıkıyor. Nüfusu 750 bini aşan Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir statüsüne geçiyor. Büyükşehirlerdeki İl Özel İdareleri'nin tüzel kişilikleri de sona eriyor.
BÜYÜKŞEHİRLERİN KÖYLERİ MAHALLE OLUYOR
Bu 13 ilde toplam 34 de yeni ilçe de kuruluyor. Büyükşehir belediyeleri sınırları içinde kalan belde belediyeleri mahalleleriyle birlikte ilçe belediyelerine bağlanıyor. Böylelikle toplam 1591 belde belediyesi sona eriyor. Büyükşehir belediyelerinin sınırlarındaki tüm köyler de mahalleye dönüştürülüp ilçe belediyelerine bağlanacak. Tüzel kişiliği sona erecek ve mahalleye dönüştürülecek toplam 16 bin köyden, 5 yıl süreyle vergi harcı ve katılım payı da alınmayacak.
İL OLMAYI BEKLEYEN İLÇELER
Nüfusu 750 bini aşan kentler büyükşehir belediyesince yönetilecek ve bünyelerindeki bazı semtler metropol ilçe belediyeleri olacak. Bu arada il olmayı bekleyen ilçe belediyeleri de var; Tarsus, Bandırma, Fethiye, Suşehri, Erciş, Polatlı, Elbistan, Konya Ereğli, Kozan, Bergama, Anamur, Silifke, Şereflikoçhisar, Polatlı, Suşehri, Divriği, Erciş, Karadeniz Ereğli, Alanya, Siverek, Oltu, Edremit, Niksar, Çorlu, Lüleburgaz, Keşan, Gebze, Nazilli, İskenderun, Bafra, Ünye, Fatsa, Düzce, Şebinkarahisar, Refahiye, İnegöl, Ceyhan, ve Ödemiş, yer alıyor.
ÇAYYOLU YİNE UNUTULMUŞ VAZİYETTE
Bir zamanlar Çayyolu’nun ilçe yapılması için hemen her parti bir önerge vermişti, eskiler hatırlarlar. Hatta bu konuda Ankara milletvekilleri devreye sokulmuş, çalışma grupları oluşturulmuş, siyasi partilerin Ankara il başkanları bir araya getirilmiş ve bir deklarasyon bile imzalatılmıştı.
Çayyolu’nun ilçe olmasını hedefleyen dernekler bir araya gelerek bir platform oluşturmuşlardı. Bu platformda Çayyolu’nun hakları, hukuku savunulacak, olumsuz giden yapılaşmaya dur denilecekti.
Bu konuda Çayyolu’nda yaşayan herkes adeta seferber olmuştu. Bölgede heyecan doruktaydı. Ümitköy ve Çayyolu’nda oturan, bakanlık, belediye başkanlığı, üst düzey bürokrasi emeklilerinden oluşan 40 kişilik bir Danışma Kurulu çalışmalarda yol gösterici oluyordu.
Aynı şekilde zaman zaman bir araya getirilen dernek başkanları da bu konuda toplantılar yapıyordu.
Önceki tren 2008’de kaçırıldı. Pursaklar ilçe yapıldı, ilçe olmaya en uygun Çayyolu atlandı geçildi. Bu durum protesto bile edilmedi, uyutuldu gitti.
Tek tük ortaya çıkan yapılaşmalar, dernekleşmeler, dergi etrafında bir araya gelenler başlangıçta “Çayyolu’nun ilçe olmasını istiyoruz” dediler ama onlar da uyku düzenine geçtiler.
Bu işte başı çekecek olan Çayyolu Platformu hala var. Ve bu ay muhtemelen dernekleri bir araya getirip tekrar protokol imzalayacaklar. O protokolde yine Çayyolu’nun ilçe yapılması ana amaç olacak mı? Sorunun can alıcı noktası da işte burası.
Hiç yorum yok...