Çayyolu Bölgesinde yaşadığımız pahalılıkla mücadele çalışmalarına, 22 ŞUBAT 2005 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğüne dilekçe yazıp, sorunumuzu anlatarak başladık.
Aynı zamanda Tüketici Hakları Derneğiyle de fikir alışverişinde bulunarak bu konuda neler yapabileceğimizi tespit etmeye çalıştık.
Dilekçemizin muhatabı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Eğitim Şube Müdür Vekili bizleri yılda bir kez toplanan Tüketici Konseyinin 9 ncu oturumuna davet etti. 21-22 mart tarihlerinde yapılan konsey toplantısının katılımcıları 48 münferit kurum, tüketici derneği ve vakıfların temsilcilerinden oluşmuştu. Biz de ÇAYYOLU PLATFORMU olarak ikinci gün bize açık olan oturumlara katıldık.
Tüketici Hakları Derneği, Tüketici Koruma Derneği, Tüketiciler Birliği, Tüketicileri Bilinçlendirme Derneği ve Kıbrıs Tüketiciler Derneğinin genel kanısı Bağımsız İdari Örgütlerde (Rekabet Kurumu, Telekominikasyon Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Radyo ve Tv.Üst Kurulu vb.) yeterince temsil edilmedikleri, bu kurumların yönetmeliklerini hazırlarken tüketicileri işin içine sokmadıklarıydı.
Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulundan Prof. Dr. sayın Meltem BAYRAKTAR'la yaptığımız fikir alışverişinde kendisinin de bölgemizde oturduğunu, bizlere çalışmalarımızda elinden gelen yardımı yapacağını öğrendik.
Hacettepe Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Müberra BABAOĞUL da Tüketici - Pazar - Araştırma - Danışma - Test ve Eğitim Merkezi kurduğunu ve kendisiyle iletişim kurarsak bizlere eylemlerimizde destek olacağını belirtti.
İlk başlangıç çalışmamızı, uygun bir yerde (semt pazarının yan alanı, semt biriminin karşısındaki park alanı vb) 4-5 soruluk bir anket yaparak (Alışveriş ettiğiniz marketlerden beklentileriniz nelerdir? Bölgemizdeki büyük marketler bu beklentilerinizi karşılıyor mu? Gördüğünüz eksiklikler nedir? Semt pazarımızdan memnun musunuz, neden? Semt pazarından memnun değil misiniz, neden?) ve bu anketleri değerlendirip market müdürlerine ve pazar esnafına gidip şikayetleri bildirerek yapabileceğimiz konusunda değerli profesörlerle fikir birliğine vardık.
Bir diğer fikir de; temel gıda maddelerinin (Çay, yağ, şeker, un, pi-rinç, makarna, et, ekmek, süt vb.) değişik marketlerdeki fiyatlarını tespit ederek mukayese çizelgesini her ay ÇAYYOLU HABER BÜLTENİ'nde yayımlamak oldu. ÇAP'ın Yönetim Kurulu toplantısında üyelerle varılacak mutabakat sonucunda eylem planını çalışmaya başlamak amacıyla saygılar sunarım.
Hale ALBAY/Pahalılıkla Mücadele Komisyon Başkanı
Hiç yorum yok...