Gama İş Merkezi 1065 ada, 18 parselde bulunuyor ve 1957 metrekare alana sahip. İş merkezinde dükkânları bulunan hak sahipleri, merkeze ait 550 metrekarelik alanın kamulaştırma yapılmadan kaldırım yapılması nedeniyle Anakent Belediyesi’ne dava açtı. Davaya bakan 14. Asliye Hukuk Mahkemesi davacıları haklı bularak, “Kamulaştırmasız el atma bedelinin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine” karar verdi. Mahkemenin bu kararı kesinleşti.
Anakent Belediyesi, mahkeme kararıyla çıkarılan 2 milyon 470 bin 236 TL 59 kuruşluk kamulaştırmasız el atma bedelini ödemekten kurtulmak için iş merkezinin önündeki kaldırım taşlarını söktü. Ancak, belediye davayı kaybetmesi nedeniyle harcı ödemekten kurtulamadı. Mahkeme, yol alanına terk edilen bölümün hak sahiplerine tapularının çıkarılmasına da hükmetti.
İş merkezi önündeki bölüm için dava açan 17 hak sahibinin benzeri davaları açmaları durumunda diğer 115 hak sahibinin de aynı sonucu alabileceğine dikkat çekiliyor.
‘Sökerim’
Mahkemenin bu kararının ardından Anakent Belediyesi kaldırım taşlarını sökeceğini hak sahilerine bildirdi. Emlak İstimlak Dairesi Başkanlığı Kamulaştırma Şube Müdürlüğü’nden hak sahiplerine gönderilen yazıda, “İdaremizin bu davadan dolayı maddi külfet altına girmemesi için el atıldığı iddia edilen ve üzerinde kaldırım taşları döşenmiş olan kısım ile kaldırım sınırından bina taban oturumuna kadar döşenen kaldırım taşlarının kaldırılarak, eski haline dönüştürülmesi hususunda başkanlık oluru alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Davanın hak sahipleri yararına sonuçlanmasının ardından belediye yetkilileri 10 Aralık gecesi kaldırım taşlarını söktü ve başkentin en merkezi yerini “tarla” durumuna getirdi. Belediyenin bu tutumu hem merkez çalışanlarını hem de kaldırımı kullanan binlarce yurttaşı mağdur etti.
İKLİM ÖNGEL
Cumhuriyet
Mülkiyetin özü dokunulmazlık
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) benzer bir davada “Mülkiyetin özüne dokunulamayacağı”na dair verdiği karar, 15 Aralık 2010 tarihinde Yargıtay Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Yargıtay Genel Kurulu’nda 2010/5-662 esas ve 2010/651 karar numaralarıyla, “Mülkiyetin özüne dokunulamayacağı ve zaman sınırlaması olmaksızın bedeli ödenmeden elinden alınamayacağı”na ilişkin kararı benzer davalar için emsal oluşturuyor.
Hiç yorum yok...