Enerji Bakanı Taner Yıldız, şu an için, aralık ayında elektrik ve doğalgaza zammın gündemde olmadığını belirtirken BOTAŞ’ın kamu santrallarına verdiği doğalgazın fiyatını yüzde 37 arttırması orta vadede tüketiciyi yakacak.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) kamu santrallarına yaptığı yüzde 37’lik rekor fiyat artışı sonrası kamu elektrik santralları, elektriği çok daha yüksek maliyetle üretecek.
Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 41.5’i doğalgaz çevrim santrallarında üretiliyor. Dolayısıyla santrallara verilen gazın birim fiyatının artması elektrik fiyatları üzerinde ciddi bir baskı oluşturacak. Bu da elektrik fiyatlarına zammı gündeme getirecek.
Elektrik santralları daha önce bin metreküp doğalgaza 1040 lira fiyat öderken bu rakam son artışla 1427 liraya yükseldi. Resmi verilere göre BOTAŞ en fazla doğalgazı elektrik sektörüne veriyor. Geçen yıl satılan toplam 39.4 milyar metreküp gazın 18.9 milyar metreküpü enerji sektörüne gitti. Konut sektörüne 10.1 milyar metreküp gaz verilirken geri kalan bölüm ise sanayide diğer sektörlere satıldı.
Kamu devi BOTAŞ, mali dengeyi sağlamak için kamu elektrik santrallarıyla alım garantili santrallara pahalı, konut (dağıtım şirketleri) ve sanayi müşterilerine ise ucuz gaz satış politikası izliyor. BOTAŞ, son fiyat artışıyla ilgili sorulara yönelik bir bilgilendirme yapmadı. BOTAŞ, en fazla doğalgazı enerji sektörüne satıyor. Şirket aynı şekilde en fazla parayı da elektrik sektöründen kazanıyor. BOTAŞ geçen yıl gaz satışlarından yaptığı 25.9 milyar liralık cironun 13.8 milyarını enerji sektöründen elde etti.
Elektrik ve doğalgaz zamları, dar ve sabit gelirlinin bütçesini vuruyor. Bu yıl, yılbaşından bu yana elektriğe yüzde 19, doğalgaza ise yüzde 28.5 oranında zam yapıldı. Son bir yılda ise doğalgaza yapılan zam yüzde 48, elektrikte de yüzde 33’ü buldu.
Cumhuriyet
Ekonomi Servisi
Hiç yorum yok...