Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ısrarları sonucu belediye meclisinden geçirilen, muhalif ilçe belediye başkanlarının ise tepkisini çeken “Bölge Parkı” uygulamaları yargıya taşınıyor. Yenimahalle Belediyesi, kendi bölgesinde bulunan ve bölge parkı oluşturan 15 kararı ayrı ayrı mahkemeye taşıyor. Parkların bir kısmı da Yenimahalle’den ayrılan Çayyolu bölgesinde bulunuyor.
Gökçek’in geçtiğimiz aylarda toplanan belediye meclislerinde alınmasını sağladığı kararlarla başkentte 50’nin üzerinde bölge parkı oluşturulmuştu. Bunlardan alan olarak yüzölçümü en büyük parklar Yenimahalle ilçesinde bulunuyor. Yenimahalle’de bölge parkı ilan edilen yerlerin toplam yüzölçümü 2 milyon 381 bin metrekare düzeyinde bulunuyor.
‘Üst planlarla örtüşmüyor’
Yenimahalle Belediyesi, konuya ilişkin yaptığı hazırlıkları tamamlayarak, idare mahkemelerine başvuru yapma aşamasına geldi. Belediye uzmanlarının hazırladığı dilekçede, park alanlarının bölge parkı olarak değiştirilmesinin kamu yararına hizmet etmediği belirtilerek, birçok yerde yüksek gerilim hattı altında kaldığı ve “pasif rekreasyon” kullanımına uygun olduğu kaydedildi. Dilekçede, alınan bölge parkı kararlarının “Ankara metropoliten nazım imar planı ile örtüşmediği, planların kademeli birlikteliği ilkesine uymadığı” dile getirildi.
Bölge parkı tanımı
Dilekçede, bölge parkı ilan edilen yerlerin yol kenarlarında “dar ve uzun” yerler olduğu, enerji nakil hatları altında bulunduğu, inşaat yapılabilecek oranın 0.10 yapılaşma koşullarıyla amaçlanan kamu yararının oluşmayacağına dikkat çekildi. Dilekçede, parklar ve bölge parkına ilişkin Ali Özkır’a ait akademik teze de atıf yapıldı. Buna göre, bölge parkları, ülke ya da bölge fiziksel planlamasının bir unsuru olabiliyor. Özkır’ın doktora tezine göre bu parklar, kente 30 dakika-1 saatlik mesafede bulunmalı, içerisinde kamping, piknik alanları, doğa merkezleri, gezinti yolu sistemi, su yüzeyleri, golf alanları, botanik bahçeleri, minyatür tren ve bazı durumlarda spor alanları gibi kullanımlara yer verilebilmeli.
Dilekçede, ilgili yasaya göre anakent belediyelerine bölge parkı olarak ayrılmış alanlarda düzenleme yetkisi verildiği, mevcut işlemde ise mevcut park alanların, “yetkisiz ve yasal dayanaktan yoksun” şekilde bölge parkına dönüştürüldüğü savunuldu. İlçe belediyesinin yetki ve sorumluluklarına doğrudan müdahalenin söz konusu olduğu belirtilen dilekçede, “söz konusu kararın bilimsel, teknik ve hukuki hiçbir temele dayanmadığı” kaydedildi.
SERTAÇ EŞ / Cumhuriyet
Hiç yorum yok...