Benzin, kısa bir süre önce, 9 Mart'ta tam 9 kuruş zamlandı. Bu zammın hemen ardından 8 kuruş daha zam yapıldı.
Benzinin litre fiyatı 5 liraya yaklaştı. Son zamla 4 lira 61 kuruşa çıktı.
Uzmanlara göre fiyatlardaki bu artışın sebebi, Ortadoğu'daki belirsizlik.
TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, "Şu anda benzine gelen zam, dış piyasadaki yani Suriye, İran ve Irak'taki çekişmelerin, Ortadoğu'daki çalkantıların sebebidir" dedi.
Benzinin hızına yetişemeyen sürücüler artık gaza basarken iki kere düşünüyor .
Aracı LPG'li olanlar ise daha şanslı...
Aslında 2009 yılından beri benzindeki ÖTV arttırılmadı. Ancak yetkililer yine de benzindeki mevcut ÖTV miktarının fazla olduğunu, mutlaka düşürülmesi gerektiğini söylüyor.
PÜİS Genel Sekreteri Güner Yenigün, şöyle konuştu:
"Bu benzinin üzerindeki ÖTV artık düşürülmelidir. Sonunda benzinli arabalar kullanılamaz hale çevriliyor. Sonra bunlar doğru yanlış LPG'ye çevriliyor. Artık bizim de mutlaka benzindeki ÖTV'yi makul hale getirerek benzini tekrar kullanılır hale getirmemiz lazım"
Son zamla birlikte aracının 55 litrelik deposunu doldurmak isteyen bir sürücü 255 liraya yakın parayı gözden çıkarmak zorunda kaldı.
ATEŞİ SUUDİLER DÜŞÜRECEK
Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, küresel enerji piyasalarını yatıştırmak için adımlar atmaya hazırlanıyor. Suudi Arabistan hükümeti, ülke olarak hem tek başına hem de diğer ülkelerle petrol fiyatlarının daha makul seviyelere çekilebilmesi için çalışma yürüteceğini açıkladı. Suudi Arabistan'ın bu çerçevede Amerika'ya olan petrol ihracatını artırabileceği ve üretimi artırmaya yönelik girişimlerde bulunabileceği belirtiliyor. Petrol fiyatları küresel toparlanma umutları ve İran'la ilgili gelişmelerle yükselişe geçti. Fiyatlar bu ay 128 dolara kadar yükselmişti.
HARCAMA ARTIŞLARI YÜZDE 59'U BULDU
Merkez Bankası'nın IMF'nin belirlemeleri üzerinden yaptığı analize göre ele alınan 11 Arap ülkesinden 8'inde kamu harcamaları arttı. Bu artışlar; Birleşik Arap Emirliklerinde yüzde 48, Bahreyn'de yüzde 53, Suudi Arabistan'da yüzde 54, Katar'da ise yüzde 59 seviyelerine ulaştı. IMF'nin analizlerine göre de Suudi Arabistan'da 2011 yılı Şubat ve Mart aylarında açıklanan yeni harcama paketlerinin büyüklüğü, milli gelire oranla yüzde 19 düzeyine ulaştı. Aynı tarihlerde Irak, Kuveyt, Katar ve Cezayir de milli gelire oranla yüzde 3-4 aralığında ek harcama paketleri açıkladı.
FİYAT 60.4 DOLARDAN 78.4 DOLARA ÇIKTI
Merkez'in analizine göre bu artışlar sonucunda söz konusu ülkelerde malî dengeyi sağlayan başa baş petrol fiyatları belirgin bir şekilde yükselirken analize dahil edilen dokuz ülkeden altısında belirgin artış yaşandı.
Raporda 'Bu ülkelerde 2011 yılında mali dengenin sağlanması için gerekli olan ham petrol fiyatı, 2008 yılına kıyasla önemli ölçüde yükseldi. Suudi Arabistan'daki varil başına 20 dolar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde gözlenen yaklaşık 60 dolar seviyesinde artması dikkat çekici. Bu ülkelerin kamu maliyesini dengeye getiren ortalama petrol fiyatı 2008 yılında 60,4 dolar seviyesindeyken 2011 yılında 78,4 dolar seviyesine yükseldi' denildi.
Hiç yorum yok...