Haberler


Belediye Başkanlığı ve Mülki İdare Amirliği Hangi Makam Ortadan Kalkmalıdır ?
  • Yorumlar: 0
  • 27 May 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2018
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Belediye Başkanlığı ve Mülki İdare Amirliği Hangi Makam Ortadan Kalkmalıdır ?

0 0

 Belediye Başkanlığı ve Mülki İdare Amirliği bunlardan biri gereksizdir. Acaba hangisi?  Atamayla gelen mi?  Yoksa Seçimle gelen mi? diye de düşünülebilir. Biri yerel seçmenler tarafından seçilirler, Diğeri Vali hükümet tarafından atanırlar, Kaymakam ise herne kadar sınavlarda olsa her iktidarlar kendinden olanı, ne yapar, ne eder bilhassa mülakatlarda kazandırır. Dolayısıyla Mülki Amirlerin tamamı, Valiler zaten bellidirler, taraftırlar istisnai memurdurlar hiçbir sınav özellik kariyer aranmaz, devleti temsil ederler fakat resmen iktidarın o ilde baş ajanıdırlar. ( Hatta bu konuda ufak bir anekdot belirteyim.Bir ile atanan Valiye kutlama ziyaretleri yapılmaktadır.gelen heyetleri önceden Valiye söyleyen memur "sayın Valim Adaletçiler geldi." der. Valide gelen heyete "İlimizde şu ilçede partimiz başarısız oldu. Oyumuz çok düşük, falan İlçedeki gibi oy almamız ve başarılı olmalıyız."der. Heyette kiler öksürmeye hafiften ses çıkarırlar.Çünkü gelen heyet O ilin Adalet Bakanlığının Baş Savcısı, Savcı yardımcıları ile Mahkeme Hakim Başkanları ile Hakim üyeleridir.Meğer Vali gelen heyeti Adalet Partisinin İl heyeti sanmış...) Tabi  sözünü ettiğim dönemde  Mahkemeler bugünkü gibi ele geçirilememişti, taraflı değil daha bağımsızdılar. Kaymakamlarda taraftırlar. Anlayacağımız her Kaymakam adayı hangi iktidar döneminde sınav kazanmışsa o dönemin adamı olduğu için kazanmıştır. Bunun istisnası ise yüzdeye vurulursa % 10 nu dahi aşamaz. Bu kişilerde yazılı sınavda çok yüksek not aldıklarından mülakat kurulu ne kadar not kırsa ,oyun oynasa, adayla sınavda dalgasını geçse dahi o kişiler başarılı olurlar. Ancak çoğunluk iktidarda olan parti veya koalisyon partilerinin adamlarıdır. Bugün atananlar ise tek parti başta olduğundan, o partinin tespit ettiği özellikle imam hatip liseli mezunların artık ülkemizde nerdeyse ilçelerde bile  Kamu hukuku  bölümlerini, yada SBF adımızı kurnazlıkla kanun değişikliği ile hemen hemen tüm üniversitelerde isimlerinin ardında SBF, o ilin,Üniversitenin adı veya mektupla açık öğretim okullarını bitirenler şuan Kaymakamlık sınavlarına girebilmektedirler.

Artık Mülki Amirlik dönemi istesekte, istemesekte bitmiştir. Vatandaş Belediye Başkanını kendinden görmektedir. Zaten non stop hizmet vermektedirler. Evinin ve  makamının kapısı açıktır. Çünkü vatandaşın oyunu almanın peşindedirler. Diğer yanda Mülki Amirlerin böyle bir derdi yoktur. Onlarında evine ve makamına ulaşmak için çeşitli engeller vardır. Oyla gelmemiştirler. Hizmet edeceği kesim bellidir. Atayanları karşılamak, yolcu etmek ve memnun etmek durumundadırlar. Aksi halde makamlarını anında kaybederler... Gelecek seçimle gelen Belediye Başkanlarındadır. Bundan sonra AÜ. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunları kendilerini Belediye Başkanlığı Makamlarına hazırlamalı ve bileklerinin hakkıyla kazandıkları seçimlerde başkanlıklarını yörelerine, vatandaşlarına çağdaş şehircilik örnekleri vermelidirler. Aynı zamanda T.C. temsil etmelidirler. Böylece Mülki Amirlikte ortadan kalkarak, devlet bütçesinden önemli oranda tasarrufta sağlanacaktır. Ancak burda seçmene güven esas olmalıdır.Başta Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası göstermelik olmaktan çıkarılıp, gerçek demokrat yasalar haline getirilerek, Siyasi Parti lider hegemonyasından kurtulması  bir an önce sağlanmalıdır.

Özel sektör üst düzey elemanı, Kamu Denetim elemanı ve Mülki Amir yetiştiren SBF silkinerek mezunlarının; artık evrak incelemeyen , evrak havalesi yapmayan bulundukları yerlerde fizibilite (Yapılabilirlik) ekonomiyi canlandıran fabrikalar açan, yeni iş sahalarıyla emeğe işçiye, sendikalara, ülke sınırlarımız içine ve dışına mal satan, mal alan üretkenliğe yönelmek zorundadır. Aksi halde uluslararası emperyalist şirketlerin elinde bir taşeron bile olamayarak, tüketici bir toplum olarak yok olup gideceğiz... Acaba geç mi kaldık !!!   

Nejad KUMBASAR
İçişleri Bakanlığı E.Başkontrolörü,
SBF 1976 Siyaset ve İdare Bölümü Mezunu 

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.