'Fransa başta olmak üzere, diğer Batı ülkelerine örnek olması gereken bir karar. Bu karar bir içtihat oluşturmuştur. Artık parlamentolar sözde 'soykırımı inkar suçtur' gibi yasaları meclislerine getiremeyecek'
Mecliste temsil edilen siyasi parti yöneticileri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" dediği için İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i mahkum eden İsviçre'yi haksız bulan kararını olumlu karşıladı. AİHM'in, "Ermeni soykırımı yoktur" dediği için İsviçre Mahkemesinin verdiği cezaya itiraz eden Perinçek'i haklı bulan kararıyla ilgili Aydınlık'a konuşan siyasi parti temsilcilerinin açıklamaları şöyle:
'Dışişleri Bakanlığı bu kararı kullanacaktır'
Avrupa Konseyi Parlamento Meclisi Üyesi ve AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin aldığı çok önemli bir karar. Maalesef, İsviçre gibi bir ülkede Türkiye'nin mahkum olması çok anlamlıdır. Çünkü İsviçre'nin verdiği bu karar, insan haklarına ve özgürlüklere aykırıdır. Minareyi referanduma götürmesi de, insanların inançlarını referanduma götürerek yargılamak da aynı şekilde insan haklarına aykırıdır. Bu kararın tüm Avrupa'ya ders olması gerekir. Nasıl bazı insanlar bir şey için "var" diyorsa, o şey için "yok" diyenler de olacaktır. 'Yok' diyenlerin yargılanması ve cezalandırılması hukuken de insan temel hak ve özgürlüklerine uygun değil. Buna en güzel cevabı insan hakları mahkemesi verdi. Başta, ikide bir bunu gündeme getiren Fransa olmak üzere, diğer Batı ülkelerine örnek olması gereken bir karar. Bu karar bir içtihat oluşturmuştur. Bu rağmen artık parlamentolar sözde 'soykırımı inkar suçtur' gibi yasaları meclislerine getiremeyeceklerdir. Bunu Türk Dışişleri Bakanlığı kullanacaktır. Hepimiz de kullanacağız. Bu karar şahıs üzerinden verilmiş bir karardır ama bir kişiyi ilgilendiren bir karar değildir. İçtihat oluşturur ve herkes için geçerlidir.
'Perinçek'i kutluyor teşekkür ediyoruz'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu: AİHM, Ermeni soykırım iddialarının tartışmalı olduğuna ve uluslararası kamuoyunda genel kabul görmediğine işaret etmiştir. AİHM, ayrıca, sabitleşmiş Yahudi soykırımı (Holocaust) gerçeği ile Ermeni iddiaları arasında bir paralellik kurmanın da mümkün olamayacağına dikkat çekmiştir.
Öte yandan, İsviçre'nin ceza kanununun 261'inci maddesini bu karar ışığında yeniden gözden geçirmesi gerekecektir. AİHM'in bu kararı, Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasalar çıkartmayı deneyen Fransa gibi ülkelerin yaklaşımlarını etkileyecek bir emsal oluşturacaktır. Aynı şekilde, Türk tarafının karşı görüşlerinin okul kitaplarında yer almasına gerek olmadığı ve Türklerin bu talebinin ifade özgürlüğü kapsamına girmediği yolunda karar alan ABD Massachusetts eyaleti mahkemeleri gibi yargı organları için de evrensel bir ilke oluşturacaktır. CHP olarak, ifade özgürlüğü için tüm insanlık adına bir zafer oluşturan bu karar bağlamında verdiği mücadele için Sayın Doğu Perinçek'i kutluyor ve kendisine teşekkür ediyoruz. AİHM'in bu kararının Türk mahkemeleri tarafından da gereği gibi değerlendirilerek düşünceleri nedeniyle uzun süredir tutuklu olan vatandaşlarımızın tahliyesine yardımcı olmasını diliyoruz.
Dışişleri Bakanlığının, bu kararın sonuçlarını takip etmesi gerekir. Bir de temyiz safhası var. Onun da sonuçlarını takip edilmesi gerekir.
'Türkiye'nin tezlerini savunmak için işe yaracak bir karar'
MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Halaçoğlu: Fransa'da da 'Ermeni soykırımı yoktur" denilmesinin suç teşkil etmesi için yasa hazırlanmıştı. Ama bu yasa, Senato'dan döndü, reddedildi. Bu tabii ki ifade özgürlüğüne aykırıdır. Çünkü, Ermenilerle ilgili Almanların Yahudilere uyguladıkları katliamı soykırım olarak nitelendiren bir mahkeme kararı yok. Bunların dile getirilmesinin suç teşkil etmesi de mümkün değil. Bu karar diğer ülkelerde bir şekilde bağlayıcı olmasa bile emsal teşkil edeceği için önemli. Önümüzde Ermine iddiaları ile ilgili önemli dönem var. Bu dönemde bu karar işe yarayacaktır.
'Perinçek'in çıkışı sonuç verdi'
Emekli Büyükelçi Onur Öymen: Ermeniler bir taraftan 20 civarında parlamentodan soykırım kararı çıkartırken, bir taraftan da 'soykırım yoktur' demeyi suç haline getirmeye çalışıyorlar. Bunu önce İsviçre'de Perinçek olayı vesilesiyle gündeme getirdiler. Daha sonra Fransa'da 2006 yılında böyle bir girişim yaptılar. Onu Senato'da engelleyebilmiştik. Daha sonra Sarkozy zamanına hem Meclis hem de Senato'dan bir yasa çıkartılar. Bu sefer de Yüksel mahkeme bunu engelledi. Şimdi AİHM kararı uluslararası alanda bir daha bu gibi girişimlerin olmasını engelleyecek çok güçlü bir destek verecektir. Yani, Perinçek'in o zamanki çıkışı şimdi bir sonuç verdi ve 'Soykırım yoktur yok' demeyi suç olmaktan çıkartan bir hukuki zenim yarattı. AB'de daha yuvarlak ifadelerle buna benzer bir karar almıştı. Şimdi bu karar onu da etkileyecektir. Bunu sadece Perinçek davası ile ilgili olarak düşünmemek lazım. Bunun çok büyük yansımaları olacak. Eğer AB ülkeleri ve diğer devletler bundan sonra 'soykırımı inkar etmek suçtur' diye bir karar alacak olurlarsa o zaman bu karar, bunlara karşı Türkiye'nin elinde çok kuvvetli bir koz olacak. Bu karar aynı zamanda Türkiye'nin içinde de 'Soykırım olmuştur, bunu reddedemezsiniz' diyenlere de bir cevap olacak. Dışişleri Bakanlığının bunu kullanması, hem Avrupa'da hem Amerika'da meydanı Ermeni'lere bırakmaması lazımdır.
Zihni Erdem / Ankara
Hiç yorum yok...