Başkent Ankara’da ortaöğretim çağında olan 14-17 yaş arasında toplam 39 bin 784 çocuk okula gitmiyor. Okula gitmeyen çocukların 19 bin 803’ünü kız çocukları oluştururken; ilköğretimde ise her 10 öğrenciden 1’i 10 gün ya da daha fazla süreli devamsızlık yaparak okuldan uzaklaşıyor.
Sabancı Üniversitesi bünyesinde 2003 yılından bu yana eğitim konusunda çalışma yürüten Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Ankara’da eğitim sorunlarına yönelik raporunu yeni yasama yılının başlamasıyla Ankara milletvekillerine sundu. ERG’nin raporuna göre başkent Ankara’nın eğitim tablosu şöyle:
Okulöncesinde düşük okullaşma
Rapora göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşvik ettiği iller arasında olmasına karşın Ankara’nın okulöncesi eğitim okullaşma oranları Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Türkiye genelinde 3-6 yaş aralığında okulöncesi eğitim okullaşma oranı ortalama yüzde 29,8; 5-6 yaş aralığında ise okulöncesi eğitim okullaşma oranı ortalama yüzde 66,9 olarak hesaplanıyor. Başkent Ankara’nın ise 3-6 yaş aralığındaki okullaşma oranı yüzde 26,3 olarak belirlenirken, 5-6 yaş aralığındaki okullaşma oranı ise yüzde 58,5’te kalıyor.
Diplomasız terk ediyorlar
Rapora göre, başkent Ankara’da ortaöğretimde okumaya başlayan öğrencilerin yaklaşık yüzde 7’si diploma almadan okulu bırakıyor. En fazla mesleki ve teknik liselerde okuyan öğrenciler okulu tamamlamadan yarıda bırakırken, Anadolu ve fen liselerinde okulu bırakma oranları ise düşük seviyelerde kalıyor. Rapora göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuyan erkek öğrencilerin yüzde 9’u okulu yarıda bırakırken, kız öğrencilerin ise yüzde 6’sı ortaöğretim eğitimini tamamlamıyor ve okulu terk ediyor.
Okul görmeden büyüyorlar
ERG’nin milletvekillerine sunduğu raporda 14-17 yaş arasında toplam 39 bin 784 çocuğun ortaöğretim çağında olmasına karşın herhangi bir okula kayıtlı olmadığı vurgulandı. Rapora göre, ortaöğretim çağında olmasına karşın okula gitmeyen öğrenciler, ortaöğretime devam eden öğrencilerin yüzde 12,18’ine denk geliyor. Ortaöğretim çağında olup okula gitmeyen 39 bin 784 çocuğun 19 bin 803’ünü kız öğrenciler oluşturuyor.
Bir bilgisayara 83 öğrenci!
Rapora göre Ankara’da öğretmen başına okulöncesi eğitimde 15, ilköğretimde 19, ortaöğretimde ise 16 öğrenci düşüyor. Rehber öğretmen başına ise ilköğretimde 649, ortaöğretimde ise 401 öğrenci denk geliyor. ERG’nin raporunda derslik başına düşen öğrenci sayılarına da yer veriliyor. Buna göre, Ankara’da ilköğretimde derslikler ortalama 35, ortaöğretimde ise ortalama 32 öğrenciden oluşurken, mesleki ve teknik ortaöğretim de derslik başına 39 öğrenci düşüyor.
Rapor, başkentte öğrenim gören öğrencilerin teknolojinin olanaklarından da istenildiği ölçüde yararlanamadığını ortaya koyuyor. Rapora göre başkentte bir bilgisayarı ortalama 83 öğrenci kullanıyor.
10 öğrenciden 1’i devamsız
Rapora göre Ankara’da ilköğretimde 598 bin 701 öğrenci eğitim görürken, 2010-2011 eğitim-öğretim yılının ilk döneminde 10 gün ya da daha fazla devamsızlık yapan öğrencilerin sayısı 52 bin 352 olarak hesaplandı. Başka bir deyişle Ankara’da geçen eğitim-öğretim yılının ilk döneminde ortalama her 10 öğrenciden 1’i uzun süreli devamsızlık yaparak okula gitmedi.
Mahmut LICALI
Cumhuriyet - ANKARA
Hiç yorum yok...