Şube Sekreteri Varlık Özerciyes, yaptığı açıklamada, asansör denetimlerinin ''A tipi muayene kuruluşu'' belgesi bulunan kurumlarca yapılabildiğini, Ankara'daki denetimlerin de neredeyse tamamını MMO'nun gerçekleştirdiğini söyledi.
''Buna göre denetlenen asansör sayısı, toplamın yüzde 10'unu bile bulmuyor'' diyen Özerciyes, teknik ve güvenlik açısından denetlenmeyen binlerce asansörün yanı sıra çok uzun süre önce yapılmış, ruhsatı dahi bulunmayan yüzlerce asansörün de can güvenliği açısından büyük tehlike oluşturduğunu ifade etti.
Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'ne göre her asansörün yılda en az bir kez kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirten Özerciyes, belediyelerin bu yıllık kontrollerin yaptırılmasından sorumlu olduğunu, bu yetkilerini A tipi muayene kuruluşları aracılığıyla kullanabildiklerini anlattı.
Kontrollerde asansörün çalışmasında can ve mal güvenliği açısından bir tehlike tespit edilmişse, güvenlik sağlanıncaya kadar asansörün çalıştırılmasına izin verildiğini ifade eden Özerciyes, kontrollerde bu durumdaki asansörlere ''kırmızı'' etiket yapıştırıldığını, asansörün eksikleri ve hatalarının acil giderilmesi gerekiyorsa ''mavi'', teknik ve güvenlik açısından bir sorun bulunmuyorsa da ''yeşil'' etiket kullanıldığını anlattı.
Başkent'de 2 yılda 360 asansör kazası meydana geldi
Özerciyes, son 2 yıl içinde Başkent'te 360 asansör kazası meydana geldiğini hatırlatarak, denetimlerin önemine vurgu yaptı.
Geçen yıl denetlenen 3 bin 572 asansörden 693'üne ''kırmızı'' etiket vurulduğunu, bunlardan 301'inin sorununun giderildiğini ifade eden Özerciyes, ''mavi etiketli'' asansör sayısının 737, hiçbir sorunu bulunmayan ''yeşil etiketli'' asansör sayısının da 2 bin 142 olarak belirlendiğini bildirdi.
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...