TBMM gündeminde bekleyen, “Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasa Tasarısı”nın yasalaşması durumunda, başkentteki pek çok doğa alanı yapılaşmaya açılacak. Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Başkent ciğerlerini kaybedip, nefessiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya” derken, Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Tasarı yasalaşırsa, korumak yerine yok edecek” diye konuştu. Tasarı yasalaştığı takdirde, başkentte Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı, Karagöl, Eymir ve Mogan’ın da aralarında bulunduğu Tuz Gölü’ne kadar pek çok alan “kamu yararı” gerekçesiyle yapılaşmaya açılabilecek.
Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Durmuş, tasarının yasalaşması durumunda, AOÇ’nin tamamında yapılaşma gerçekleşeceğini kaydetti. Milli park olması nedeniyle Kızılcahamam Soğuksu’da yapılaşmanın yasak olduğunu söyleyen Durmuş, “İnsanlar otel yapmak için bölgeye gelecekler. Bu doğa harikası yerler birilerine peşkeş çekilecek. Eymir ve Mogan’nın yapılaşmasının önü açılacak. Başkent ciğerlerini kaybedip nefessiz kalma tehlikesiyle karşı karışaya” dedi.
Doğa Derneği Genel Müdürü Yılmaz da, Nallıhan Kuş Cenneti, Sarıyar Barajı, Köroğlu Dağları’nın belli noktalarının Tuz Gölü’ne kadar tehlikede olduğunu bildirdi. Beypazarı’nda nesli tükenen akbabalara, Mogan’daki kuşlara dikkat çeken Yılmaz, “Türkiyede 10 bin endemik bitki türü var ve bunların çoğu Tuz Gölü’nde. Hepsi tehlikeye girecek” diye konuştu. Yılmaz, tasarının geri çekilip uzmanlardan oluşan kadroyla, katılımcı bir şekilde yeniden hazırlanması gerektiğini kaydetti.
‘Dava açma sıkıntıya düşecek’
Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun, “‘Milli park yapılaşmaya açılıyor’ diyerek dava açmak sıkıntıya girecek. Yapılaşma tarifi dava nedeni olmaktan çıkacak” diye konuştu. Meslek odalarının her şeye karşın mücadeleye devam edeceğini belirten Sarıaltun, “İtirazlarımızı her şeye karşın yüksek sesle söyleyeceğiz” dedi.
İklim ÖNGEL
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...