4708 sayılı Yapı denetimi Kanunu, 3194 Sayılı İmar Kanunu ve Yapı Denetim Uygulama Usul ve Esasları Yönetmeliği. İşte yapılan binalar bu Kanun ve Yönetmeliklerde yazılı kurallar gereğince inşa edilmektedir. Yalnız bu kadar hızlı büyüyen bir yapılaşma ve kentleşmeye bu Kanun ve yönetmelikler yeterli gelmekte midir?
Hayır tabi !!!
Yönetmelikte Yapı Denetimcileri ile binayı yapan firma bir araya gelerek aralarında yaptırılan binanın denetim ve kontrollerinin nasıl yapılacağı hususlarında ve denetimin karşılığında Yapı Denetim Firmasının ne kadar para alacağına dair sözleşme yapılıyor.
Şimdi siz bir “Yapı Denetim Firması” sahibisiniz, piyasada birçok firma olduğu için inşaatı yapan firmanın da sizinle iş yapmasını istiyorsunuz aranızda anlaşma falan da yapıyorsunuz. Yani karnınızı müteahhiten aldığınız parayla doyuruyorsunuz. Bu inşaatın yeterli denetimini yapabilecek misiniz. Gelirinizi bu inşaatı yapan firmadan aldığınız takdirde, nasıl denetim yapmayı düşünüyorsunuz?
Bu Yönetmelik, denetim yapmak için firma açanlara rant için yürürlüğe sokulmuştur.
Şimdi soruyorum bir Firmanın beleş kiracılığını yapıyorsunuz ve bu firma size ne derse onu yapmak zorunda kalmaz mısınız? Yani sen benim maaşımı veriyor karnımı doyuruyorsun ama inşaatında kullandığın demirlerin kalınlığı yetersiz inşaat izninizi iptal ediyorum falan diyebilecek bir denetim firması var mıdır? Örneği olmuş mudur? Birbirimizi kandırmayalım, bu kanun ve yönetmeliklerle 30-50 katlı bina dikemezsiniz, hele hele ANKARA'ya da Manhattın falan da yapamazsınız...
Mehmet G.
Çayyolu Haber Bülteni
Kanun No. 4708 (Yapı denetimi Kanunu)
Kabul Tarihi : 29.6.2001
Sorumluluklar ve yapılamayacak işler
MADDE 3. — Bu Kanunun uygulanmasında, yapı denetim kuruluşları imar mevzuatı uyarınca öngörülen fennî mesuliyeti ilgili idareye karşı üstlenir.
Yapı denetim kuruluşları, denetçi mimar ve mühendisler, proje müellifleri, laboratuvar görevlileri ve yapı müteahhidi ile birlikte yapının ruhsat ve eklerine, fen, sanat ve sağlık kurallarına aykırı, eksik, hatalı ve kusurlu yapılmış olması nedeniyle ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, kusurları oranında sorumludurlar. Bu sorumluluğun süresi; yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren, yapının taşıyıcı sisteminden dolayı ON BEŞ YIL taşıyıcı olmayan diğer kısımlarda ise İKİ yıldır.
Yapıda, yapı kullanma izni alındıktan sonra, ilgili idareden izin alınmadan yapılacak esaslı tadilattan doğacak yapı hasarından, izinsiz tadilat yapan sorumludur. Yapı denetim kuruluşu; yazılı ihtarına rağmen yapı sahibi tarafından önlemi alınmayan, parsel dışında meydana gelen ve yapıda hasar oluşturan yer kayması, çığ düşmesi, kaya düşmesi ve sel baskınından doğan hasarlardan sorumlu değildir.
Yapı denetim kuruluşlarının yöneticileri, ortakları, denetçi mimar ve mühendisleri ile proje müellifleri, laboratuvar görevlileri ve yapı müteahhidi; bu Kanunun uygulanmasından dolayı ortaya çıkan yapı hasarından sorumludur.
Yapı denetim kuruluşu denetim faaliyeti dışında başka ticarî faaliyette bulunamaz. Bu kuruluşun denetçi mimar ve mühendislerinin, denetim faaliyeti süresince başkaca meslekî ve inşaat işleri ile ilgili ticarî faaliyette bulunmaları yasaktır.
Hiç yorum yok...