Konuyla ilgili CHP İl Başkanlığının basın toplantısının tam metni şöyle;
“Bildiğiniz gibi şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde birbiri ile bağlantılı iki önemli yasa tartışılıyor. Bunlardan biri “Yerel Seçimleri öne alan Anayasa değişikliği”, diğeri ise kısa adı “Büyükşehir ya da Bütün şehir” yasa tasarısıdır.
Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasını öngören Anayasa değişikliğinin tekrar görüşülmek üzere Meclise iade etmesi sonrası, seçimlerin erkene alınması yeniden Meclis gündemine gelmiştir. Bu konuda Meclisteki Siyasi Partiler arasındaki görüşme trafiği tekrar hız kazanmıştır.
Bize göre yerel seçimlerin 3-5 ay erkene alınması ya da zamanında yapılmasının fazlaca bir önemi yoktur. Çünkü başta Ankara İl örgütümüz olmak üzere bütün örgütlerimiz seçime hazır durumdadır.
Ancak, Şu anda Meclis İçişleri Komisyonundan geçmiş olan yasa tasarısı ile ülkemizin İdari yapısının gelecekte önemli ölçüde değiştirileceğinin işaretleri verilmektedir.
AKP Grubu tarafından teklif edilen yasa tasarısı “BAZI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN SINIRLARININ DEĞİŞTİRİLMESİ İLE 13 İLDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE İLÇE KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI” dikkatle incelendiğinde 29 İl Özel idaresinin kapatıldığını görüyoruz. 1591 Belde Belediyesi ile 16082 Köyün Tüzel Kişiliği sona erdirilmektedir. Büyük Şehir Sınırlarındaki Beldeler Mahalleleri ile birlikte, Köyler ise Mahalle olarak ilçe Belediyelerine katılmaktadır. Diğer illerde; Tüzel Kişiliği sona erdirilen Belde Belediyeleri, Köye dönüştürülmektedir.
Bu yapı ülkemizde iki tip yerel yönetim modeli olacağını göstermektedir. İl Özel İdaresi olan ve olmayan yapılar, idari sistemde kargaşa yaratacaktır.
Görülmektedir ki, birçok yönüyle Türkiye’nin geleceğinde büyük önem taşıyacak olan bu düzenleme, bırakın Demokratik Kitle Örgütleri ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından tartışılarak, olgunlaştırılmayı, TBMM’de dahi bir oldubittiye getirilerek geçirilmeye çalışılıyor. Bu davranışı ile AKP Katılımcı Demokrasiden ne anladığını hiçbir tartışmaya gerek kalmaksızın ortaya koymaktadır.
Oysaki Türkiye’nin de onayladığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartının 5. Maddesi “Yerel Yönetim Sınırlarında, mevzuatın el verdiği durumlarda ve mümkünse bir Referandum yoluyla ilgili yerel Topluluklara önceden danışılmadan değişiklik yapılamaz.” hükmünü taşımaktadır.
O halde Belediyelerin kapatılıp Yerel Yönetim Sınırlarını değiştirmek istiyorsanız, yapılması gereken, Yerel Referandum yoluyla vatandaşa sormaktır.
Değerli Basın Mensupları işte AKP’nin yapmak istemediği ve yapmadığı bu Referandumu biz gerçekleştirdik. Ankara’da Belde Belediyesi olarak yönetilen 20 Belde vardır. Bunların 7 tanesi CHP’li, 13 tanesi diğer partili belediye başkanları tarafından yönetilmektedir. Bunların 19’unda 14 Ekim-21 Ekim tarihleri arasında referandum yaptık.
Önceden halka duyurduk, diğer partilere haber verdik. Oy pusulaları, zarflar hazırladık, saat 10.00’da sandık kurduk ve saat 17.00’ye kadar halkın oy kullanmasını sağladık.
İlgili beldelerde halkımızın önemli bir kısmı işlerini güçlerini bırakarak, kırsal kesimlerde tarlalardan sandık başlarına gelerek oylarını kullanmışlardır.
Referandumda tek soru sorduk. Belde Belediyenizin kapatılmasını istiyor musunuz? İstemiyor musunuz?
İşte sonuçlar:
19 BELDE TOPLAM SONUÇ
SEÇMEN SAYISI: 19.357
KULLANILAN OY: 11.378
GEÇERLİ OY: 11.366
GEÇERSİZ OY: 12
EVET KAPATILSIN: 95
HAYIR KAPATILMASIN:
Hiç yorum yok...