Ankaralının damak tadı Ayaş domatesi, geçen ay havaların soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle gecikmeli olarak tüketime sunulacak. Havaların geç ısınması nedeniyle Ankara’daki pazarlarda satılan sebze ve meyvelerdeki fiyatlar son bir haftada ucuzlamaya başladı.
Ankara’nın merkezinde kurulan pazar tezgâhlarında her yıl haziran ayı ortalarında yerini almaya başlayan Ayaş domatesinin hasadı bu yıl temmuz sonunu bulacak. Kapalı ve nispeten serin seyreden havalar nedeniyle Ayaş domatesinin hasadını da bir ay geciktirdi. Ankaralı yurttaşların Ayaş domatesi yemek için temmuz sonunu beklemesi gerekecek. Uzmanlara göre tüm meyve ve sebzelerde iklim değişikliklerine bağlı olarak yaşanan bu gecikme normal, ancak Ayaş çiftçisi bu gibi durumlarda tarım politikalarının kendilerini desteklemediğinden şikâyet ediyor.
1 aylık gecikme
Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, Ayaş çiftiçisinin domates hasadında geçtiğimiz dönemde de sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Geçen dönem soğuk havalar ve dolu yağışından dolayı zaten üretim düştü. Ancak ortaya çıkan ürünün azlığı nedeniyle domates biraz para etti” dedi. Bu dönem ise Ayaş domatesinin sezonun sonuna denk geleceğini söyleyen Başkaraağaç, “10-15 gün daha bekleriz gibi geliyor. Yani 1 aylık bir gecikme söz konusu. Yağışların bu sene çok olması nedeniyle mahsülde biraz farklılık var. Ama yetmiyor” diye konuştu.
‘Ayaşlı domatesten vazgeçmez’
Uygulanan tarım politikaları nedeniyle Ayaş çiftçisinin de uzun yıllar sıkıntı yaşadığı anlatan Başkaraağaç, “Ayaş çiftçisi domates üretiminden vazgeçmez. Çünkü başka gelir kaynakları yok. Zarar da etse, dededen kalma mirasını terk etmek istemiyor. Tarım politikaları ne kadar kötü de olsa en azından ellerindeki üretim imkânından, üretim kaynaklarından vazgeçmek istemiyorlar” dedi. Tarım politiklarının böylesine doğal durumlar karşısında çiftçiyi desteklemediğini belirten Başkaraağaç, “Genel siyasi yapı, üretimin durmasından yana tavır alıyor. Ama tüm Türkiye’de olduğu gibi Ayaş çiftçisinin de üretimi durdurmamak konusunda bir direnişi söz konusu. Yine de nereye kadar giderler bilemiyorum” ifadelerini kullandı.
‘İklim olgunlaşmayı etkiler’
Ziraat Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer ise sadece Ayaş domatesinde değil Türkiye genelinde yetiştirilen tüm meyve ve sebzelerde 10-15 günlük gecikme meydana geldiği bilgisini vererek, “Bu gayet normal. Nedeni her bitkinin belli bir olgunlaşma zamanı vardır. Tabii ki bunu etkileyen en önemli faktör iklim değişikliğidir” açıklamısını yaptı. Bitki hastalıklarının da iklim değişikliklerinden etkilendiğini belirten Tuncer, “Örneğin hububatta pas hastalığını nem ve sıcaklık tetikler. Sonuç olarak evrim devam ediyor. Tarım üzerine yapılan araştırmaların iklimde oluşan değişiklikler göz önüne alınarak yapılması ve yetiştiricilerin yönlendirilmesi gerekir” diye konuştu.
Sinan TARTANOĞLU
Cumhuriyet - ANKARA
Hiç yorum yok...