Türkiye’nin ilk yaşlılık haritasını hazırlayan Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji (yaşlılık bilimi) Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Türkiye’de yaşlı olarak kabul edilen 65 yaş üstü yaklaşık 10 milyon 31 bin insan bulunduğunu, 33 bin civarında da 100 yaş ve üzerinde insan yaşadığını söyledi.
Türkiye’de ortalama insan ömrünün kadınlarda 76, erkeklerde ise 72 olduğunu bildiren Tufan, ömür ortalaması en uzun ilin Kastamonu olduğunu kaydetti.
Aydın ve Balıkesir başta olmak üzere Ege’de yaşayan insanların ortalama ömrünün uzun olduğuna işaret eden Tufan, “Yozgat ise Türkiye’nin en kısa ömrüne sahip ili. Yozgat’ın yanı sıra doğu illerinde de ortalama insan ömrü kısa. Akdeniz’de de rutubet ömrü kısaltıyor” diye konuştu.
Tufan, ortalama ömür süresini belirleyen ilk faktörün beslenme olduğunu, ondan sonra çevresel koşullar, çok sıcak veya soğuk iklim ve insan ilişkilerinin geldiğini anlattı.
Ölümlere bakıldığında 50-60 yaş arasında birinci kırılma döneminin gerçekleştiğini ifade eden Tufan, şöyle konuştu:
“Asıl dökülmeler (ölümler) 60-70 yaş arasında meydana geliyor, 70’ten sonra uzun yaşama imkânınız daha fazla. 60-70 yaş arasında daha çok kalp-damar hastalıkları nedeniyle insanlar hayatını kaybediyor. 70’ten sonra ise daha çok kanser gibi sistemik hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu dönemde daha çok kalça kırıklıkları gibi rahatsızlıklar oluyor.”
Prof. Dr. Tufan, yaşlı nüfusun 2023 yılında 14.5 milyon, 2030 yılında 18 milyona ulaşacağını, 2050 yılına gelindiğinde ise 101 milyon olacağı öngörülen toplam nüfusun 30 milyonunun yaşlı insanlardan oluşacağını anlattı.
Hiç yorum yok...