Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, mevzuata göre başka bir yol veya caddeye açılan sokakların asfaltlanmasından katkı payı alınamayacağını belirterek “Yurttaş zaten pek çok vergi ödüyor. Bunlar şehircilik hizmeti yapılması için” dedi.
Büyükşehir Belediye Yasası’na göre yalnızca başka bir yola açılmayan yani “çıkmaz sokak” olan yollardaki konutlardan katkı payı alınabileceğini vurgulayan Çetin, “Başka bir yola açılan sokakların asfaltlanmasından alınan katkı payı ise tamamen yasaya aykırı” diye konuştu.
TÜDEF Genel Başkanı Yardımcısı Ali Çetin, belediyelerin asfalt, kanal gibi katkı paylarını Büyükşehir Belediye Kanunu’na göre aldığını söylediklerini belirtti. Çevre, temizlik, emlak gibi pek çok verginin toplandığını söyleyen Çetin, “Belediyeler bunlara ek olarak merkezi bütçeden de pay alıyor. Tüm bunların karşılığında şehircilik hizmetlerini yerine getirmek belediyelerin görevi. Ancak bununla yetinmek istemiyorlar. Üstüne bir de fahiş fiyatlarla asfalt, kanal katılım payları gibi şeyler de alınıyor. Önceden yapılmış asfaltların dahi parası bir meclis kararıyla yurttaştan alınabiliyor” diye konuştu.
Çetin, belediyelerin her asfaltladıkları sokaktaki yurttaştan asfalt kalkı payı alınmasının belediye yasasına aykırı olduğunun altını çizdi. Katkı payı alınma koşulunu, “Sokak başka bir sokağa açılmıyorsa, yani çıkmaz sokaksa katkı payı alınır. Yurttaş bir cepheye bakıyorsa payına düşenini hepsini, 2 cepheye bakıyorsa ikincinin yarısını öder. Ancak burada sokağın başka bir yere açılmama şartı vardır” diye açıklayan Çetin, başka bir caddeye açılan sokak asfaltlanırken katkı payı alınmaması gerektiğini kaydetti. Çetin, “Çünkü bu sokağı yalnızca orada oturanlar değil, başkaları da kullanıyor. Yalnız orada oturanlardan alındığında büyük haksızlık oluyor” diye konuştu.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun harcamalara katılma payları ile ilgili hükümlerinin uygulanmasına ilişkin yönetmelikte de “Yol harcamalarına katılma payı” başlığı altında şu hüküm yer aldı:
“Belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde, a) Yeni yol açılması, b) Mevcut yolların yüzde 40 oranında veya daha fazla genişletilmesi, c) Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi, d) Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi, hallerinde bu yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkış olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınır.”
İKLİM ÖNGEL
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...