Çayyolu’nda Gezi sonrası oluşturulan forumlardan “Çayyolu Üç Fidan Parkı Forumu”, “Çayyolu Atapark Forumu” ve “Türkkonut Halk Meclisi” Cumhuriyet Parkı’nda bir araya gelerek bölgenin sorunlarını konuştu.
Her üç forumun atadığı moderatörler eşliğinde başlayan toplantı 28 Ağustos günü saat 20.30’da başladı. Başkent Dayanışması’ndan temsilci olarak gelen Mimar Özlem Dengiz Uçar’ın Ankara’da olanlarla ilgili açıklaması ile başlayan ortak toplantı, değişik konuşmacıların söz alışı ile gece yarısına kadar sürdü.
Bizim toplantıdan çıkardığımız sonuç, Artık hiç bir şeyin gezi öncesi gibi olmayacağı doğrultusundaydı.
Çayyolu 3 Fidan Forumu her hafta salı ve vuma günleri Konutkent’te aynı adı taşıyan parkta 8.30 civarında yapılıyor. Çayyolu Atapark Forumu her hafta cuma günü 8.30’da, Cumhuriyet Parkı’nda toplanıyor. Türkkonut Halk Meclisi ise her hafta sonu cumartesi günü 8.30’da Türkkonut girişindeki Şafak Parkı’nda toplanıyorlar.
Mimar Özlem Dengiz Uçar, Başkent dayanışması’nın kuruluş nedenlerini, AOÇ’deki talanı, Saraçoğlu Mahallesinde olanları ve bu konuda yaptıkları çalışmaları, Aksaray inşaatını ve ODTÜ’den geçirilmek istenen yol konusundaki girişim ve çalışmalarını anlattı. ADÇ’de 30 Ağustos’ta açılışı yapılacak olan yolun bayram olarak isimlendirilmesine tepki göstererek, “Başkentin ulaşım planı yok, akşam karar alınıyor, sabah başlanıyor.” dedi.
Gezi direnişi ile Başkent Dayanışmasına ilginin memnuniyet verici bir noktaya ulaştığını anlatan Uçar, Birlik, Çiğdem ve 100. Yıl Mahalleleri sakinleriyle birlikte yaptıkları eylemlerden olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. “Ben aslında Çayyolu temsilcisi olma noktasındayım. Burası bilinçli bölge, yıllarca yayınlanan dergisi gazetesi olan bir bölge.” diyen Özlem Dengiz Uçar, “Eminim ki, bu forumlarla birlikte farklı bir yapılanmanın da kapısı aralanmış olacak” diye konuştu.
Bu arada Çayyolu’nun sorunlarına geçildi. İnş. Müh. Mehmet Peker, bölgenin imar sorunları olduğundan söz ederek “Tabelası olmayan inşaatlar yapılabiliyor Çayyolu’nda” diye konuşarak yoğunlukların artırılmasından şikayet etti.
Daha sonra ÇABA Derneği Başkanı ve Çayyolu Haber Bülteni editörü Engin Uç 14 yıldır bölgede yayın çıkardığını söyleyerek örneklerle Çayyolu’nun sorunlarını anlattı. "14 daire yapılacak yere nasıl 148 dairelik yoğunluk verildiğini bize kim anlatacak” diye konuştu.
Emekli Gazeteci Fatma Orhan, tamamlanmak üzere olan metroya, yaşanan ve bir vatandaşın hayatını kaybettiği kazanın ertesinde güveninin hemen hemen yok olduğunu anlattı.
Daha sonra gençlerden biri kürsüye gelerek şehirlerarası otobüslerin indirme bindirme direnişi sırasında Eskişehir Yolu’nun nasıl kesildiğini biraz da esprili şekilde, “Yayalara yeşil ışık yanarken karşıya geçtik, dönüşte kırmızıda durduk. Sonra yine yeşil yandı döndük ve eylem bitti!” diye konuştu.
Gökdeniz isimli 13 yaşındaki bir delikanlı bisikletiye foruma katılmak üzere gelişinde çok zorlandığını anlattı ve bisiklet yolu istediğini söyledi.
Bir konuşmacının Çalışmayan ya da yolsuzluk yapan belediye başkanının ve belediye meclisi üyelerinin geriye çağrılabilmesi gerektiğini söylemesi üzerine Said Demir isimli bir vatandaş, “Hizmet yoksa, vergi de yok! Artık hiç bir şey gezi öncesi gibi olmayacak!” diye konuştu.
Mehmet Yalçındere ise, 3 forumu bir arada yapmaktan son derece mutluluk duyduklarını vurgulayarak, Yaşamkent’in yol beklerken hiç kullanılmayan bulvarların asfaltlandığından şikayet etti.
Şehirler arası rehin alınıyoruz, evimizin önünden evimizi seyrederek geçiyoruz, diyen Ezgi Yavuz, indirme ve bindirme sorununa değindi.
Bazı konuşmacılar, tek aday üzerinde yoğunlaşarak yerel yönetim seçimlerinde sonuç alınabileceğini öne sürdüler.
Tuncay isimli bir konuşmacı, “Okuldan çok cami yapılıyor. Yapılan bu camilerin altı da market oluyor. Biz mi tercih ettik bu durumu, yoksa dayattılar mı?” dedi.
Daha sonra dünya gündemine geçilerek ülkenin savaşa sürüklendiğini, Ortadoğu’da kirli oyunların oynandığından söz edildi.
Gezi’nin 103. gününde üç forumun bir araya gelerek yaptığı toplantının sonunda yerel seçimlerde neler yapılabileceği tartışıldı.
Hiç yorum yok...