Çayyolu’ndaki iş adamlarından Fuat Süslü tam bir klasik otosever.
Bir pazar sabahı elindeki bezle bir bebeğe dokunmanın titizliğiyle klasik aracıyla ilgilenirken görünce biz de durup klasik araçlar hakkında biraz bilgi alışverisi yapalım dedik.
Araç 1982 model, sayılı üretim tek kapılı W123 kasa Mercedes ve aracın hem çok az olan üretimi, hem de bugünkü orijinalliği onu eşsiz kılıyor. Türkiye’de bu aracın dört kapılısı çok ama, tek kapılısı bir elin parmaklarını geçmez. Ve bu nadide koleksiyon aracının Antalya’da 1980 - 1985 son dönem klasikleri kategorisinde 1.liği var. Bir de Ankara tüm klasik coupeler kategorisinde de 4. lüğü var. Yeni tescilli bir güzel.
Yakıtının çok olup olmadığını sorduğumuzda verdiği cevap bizi şaşırtıyor. “Yakıtı isterse km başına 10 litre olsun, sorun değil. Çünkü bu araç zaten yılda en fazla 25-30 km yol yapıyor. Geri kalan kısımda kapalı garajda. Çünkü bu tür araçlarla günlük kullanım yoluna gidilmesi hem riskli, hem de pahalı. Zaten orijinal bir araca değil LPG vs. sonradan bir ekstra civata dahi ekleyemezsiniz. Ha ekleseniz de aracın tüm özelliğini bozarsınız" diyor. Hakikaten de de arabada gördüğümüz eski radyo, orijinal döşemeler bizi eski güzel günlere alıp götürdü.
Araba ile küçük bir Çayyolu turu yapınca aldığımız haz, aklımıza günümüzün modern arabalarının ne kadar ruhsuz olduğunu gösterir gibiydi.
Muhtemelen pahalı bir zevk diye düşündüğümüzü söyleyince, “Evet biraz pahalı. Şöyle ki, bu aracın bir yıllık bakım giderleri ile yılda iki - üç kez yurtdışı seyehati yapabilirsiniz, ama aynı zamanda takıntılı bir tutku bu klasik oto. Bir bulaştı mı bu virüs kanınıza, bir daha kurtuluş yok."
Bu kısa söyleşi için Fuat Süslü’ye teşekkür edip onu aracıyla başbaşa bırakırken aklımıza Recaizade Mahmud Ekrem’in ünlü “ARABA SEVDASI” romanı takıldı.
Hiç yorum yok...