Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 91. yıldönümü kutlamalarındaki etkinlikler kapsamında yer alan "seğmen alayı yürüyüşü" yasaklandı. Kutlamalara önceki gün başlayan Seymenler, Ankara Kulübü'ndeki sergi sırasında Ankara Valiliği'ne, yasak nedeniyle tepki gösterdi.
Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatmak amacıyla Ankara’ya gelişinin 91. yılı bugün çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Kutlamalar Atatürk’ün 1919 yılında Dikmen Keklikpınarı’nda Seymenler tarafından karşılandığı noktada başlayacak. Daha sonra her yıl düzenlenen Atatürk Koşusu yapılacak. Ancak kutlamalar kapsamında 1932 yılından bu yana her yıl yapılan Seymen Alayı yürüyüşü bu yıl yapılmayacak. Konuya ilişkin yasak Ankara Valiliği’nce 10 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan genelgeyle getirildi. Genelgede, başkentte gerçekleştirilen milli ve mahalli kutlamaların icrasında “Ankara halkının günlük yaşamında herhangi bir mağduriyet yaratılmaması ve genel hayatı olumsuz etkilememesi hiç kuşku yoktur ki esas olandır” ifadesine yer verildi. Genelgede, milli, mahalli törenlerinin uygulaması sarasında ana caddelerde genel yaşamı olumsuz etkileyebilecek yaya ve motorize herhangi bir programın uygulamasının yapılamayacağı dile getirildi. Genelgeye göre, Ankara’nın ana caddelerinde yalnızca “Ulusal ve uluslararası nitelikte takvim ve programlara bağlanmış faaliyetlere” izin verilecek, bunun dışında “Gerekçesi ne olursa olsun hiçbir faaliyet programlara alınmayacak.”
Seymenlerden tepki
Seymen Alayı yürüyüşünün yasaklanmasına, Atatürk’ün Ankara’ya gelişi kutlamalarına iki gün önce başlayan Ankara Kulübü üyesi Seymenler tepki gösterdi. Bazı seymenler, derneğin merkezinde açılan sergiye Ankara Valiliği’ni temsilen katılan Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar’a, “Sayın valim korteji iptal ettiğiniz için şahsım ve Ankaralılar adına üzüntülerimizi belirtiyoruz” diye seslendi.
Ankara Kulübü yetkilileri ise Vali Alaaddin Yüksel’in başkentteki birçok uygulamasını desteklediklerini ancak bu yasağı anlamakta güçlük çektiklerini dile getirdi. Yetkililer, “Bizim yürüyüşümüz trafiği tıkamaz ki. Yürüyüş ne akşam ne de sabah yapılır. Ankara’da trafiğin en sakin olduğu öğlenden sonra 14.00-15.00 arası Genelkurmay Kavşağı-Kızılay-Sıhhiye-Opera-Vilayet güzergahında yapılır. Şimdi koşu için yollar zaten trafiğe kapatılacak ama yürüyüş yapılmayacak. 1980’den sonra her yıl bu faaliyetimiz zayıflatılıyor” görüşlerini dile getirdiler.
Seymen Alayı yürüyüşü, Atatürk’ün sağlığında, 27 Aralık 1932 yılında başlatıldı ve günümüze kadar her yıl gerçekleştirildi. Yayımlanan genelge ile ilk kez bu yıl gerçekleştirilemeyecek. Atatürk’ü 27 Aralık 1919 yılında, Milli Mücadele’nin karargahı seçerek Ankara’ya gelişi sırasında, çevre il ve ilçelerden çok sayıda katılımla atlı ve yaya seymenler karşılamıştı. Atatürk ilerleyen süreçte, hemşehrilik teklifini kabul edip “Hacıbayram Mahallesi Kütüğü”ne kayıt olduğu Ankara’nın başkent olmasını da sağlamıştı.
Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 91. yıldönümü kutlamalarındaki etkinlikler kapsamında yer alan “Seğmen alayı yürüyüşü” yasaklandı. Kutlamalara önceki gün başlayan seymenler, Ankara Kulübü’ndeki sergi sırasında Ankara Valiliği’ne, yasak nedeniyle tepki gösterdi. Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatmak amacıyla Ankara’ya gelişinin 91. yılı bugün çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Kutlamalar Atatürk’ün 1919 yılında Dikmen Keklikpınarı’nda seğmenler tarafından karşılandığı noktada başlayacak. Daha sonra her yıl düzenlenen Atatürk Koşusu yapılacak. Ancak kutlamalar kapsamında 1932 yılından bu yana her yıl yapılan seğmen alayı yürüyüşü bu yıl yapılmayacak.
Konuya ilişkin yasak Ankara Valiliği’nce 10 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan genelgeyle getirildi. Genelgede, başkentte gerçekleştirilen milli ve mahalli kutlamaların icrasında “Ankara halkının günlük yaşamında herhangi bir mağduriyet yaratılmaması ve genel hayatı olumsuz etkilememesi hiç kuşku yoktur ki esas olandır” ifadesine yer verildi. Genelgede, milli, mahalli törenlerin uygulanması sırasında ana caddelerde genel yaşamı olumsuz etkileyebilecek yaya ve motorize herhangi bir programın uygulamasının yapılamayacağı dile getirildi.
Genelgeye göre, Ankara’nın ana caddelerinde yalnızca “Ulusal ve uluslararası nitelikte takvim ve programlara bağlanmış faaliyetlere” izin verilecek.
Seğmenlerden tepkilerini Vali Yardımcısı'na gösterdiler
Yürüyüşün yasaklanmasına, Ankara Kulübü üyesi seğmenler tepki gösterdi. Bazı seğmenler, derneğin merkezinde açılan sergiye Ankara Valiliği’ni temsilen katılan Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar’a, “Sayın valim korteji iptal ettiğiniz için şahsım ve Ankaralılar adına üzüntülerimizi belirtiyoruz” diye seslendi. Seğmen alayı yürüyüşü, Atatürk’ün sağlığında, 27 Aralık 1932 yılında başlatıldı ve günümüze kadar her yıl gerçekleştirildi. Yayımlanan genelge ile ilk kez bu yıl gerçekleştirilemeyecek.
Sertaç Eş
Cumhuriyet
Hiç yorum yok...