Haberler


Ankara anlamadı Eskişehir kaptı
  • Yorumlar: 0
  • 21 Ağustos 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2132
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Ankara anlamadı Eskişehir kaptı

0 0

Ankara’da yerel yönetimlerin sahip çıkmaya tenezzül etmediği müzeye, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen kucak açtı. Arasta isimi müze, yakında açılacak.

ANKARA Çayyolu’nda yaşayan Oktay Öğütçü’nün kendi imkanlarıyla açtığı Arasta isimli müze eve, Ankara’nın yerel yönetimleri sırtını çevirdi, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen sahip çıktı. Emekli Mühendis Kıdemli Albay Oktay Öğütçü Nisan ayında Çayyolu’nda kendi imkanlarıyla biriktirdiği 60 yıllık eşya ve araçlardan oluşan bir müze oluşturdu ve ismini de çarşılarda aynı işi yapan esnafın bir arada bulunduğu bölüm anlamına gelen Arasta koydu.

Kendi kurduğu müzede zengin içeriğe sahip koleksiyonunu sergileyen Öğütçü’nün müzesi, beklediği ilgiyi görmedi. Yalnız kalan Öğütçü, müze evi için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’le temas kurup, müzeyi gezdirdi.

30 yıl boyunca biriktirdim
Öğütçü’ye destek sözü veren Büyükerşen, müzeyi Eskişehir’e taşıma teklifiyle müzeye sahip çıktı. Çocukluğundan beri üretim eşyalarına meraklı olduğunu belirten Öğütçü, şunları söyledi:“30 yıl boyunca eşyaları biriktirdim. Bu biriktirdiklerimi insanlara sunmak için 2 bin 500 liraya Çayyolu’nda bir yer kiraladım. Buranın birinci katını kıraathane olarak okuma salonu şeklinde 3 bin kitapla hizmete açtım. Burada eski okul gereçleri koleksiyonumu da sergiledim. İnsanlara taş plaktan müzik dinleme imkanı sundum. Alt katını terzi, berber, PTT, şekerci, eczane, demirci, marangoz gibi üretim yerlerinin olduğu dükkanlarla dekore ettim.
Müzede sobalardan gaz lambalarına, ölçü tartı araçlarından ütülere, hatta yorgan yastık kılıflarına kadar çok çeşitli eşyalar vardı.

Zaman tünelinde yolculuk
Müzeye gelenler 1950’li yıllarda kullanılan tüm eşyaları görme imkanına sahiplerdi. Zaman tünelinde yolculuk yaparak geçmişteki anılarını yad ediyorlardı. Müze İkinci Dünya Savaşı sonrası kendi kendimize yettiğimiz dönemleri anlatıyordu.Aralarında Yenimahalle ve Ayaş Belediyeleri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de bulunduğu kurumlara başvuruda bulundum. incelemeler yapıp değerlendirmelerini istedim ancak hiçbir sonuç alamadım. Aslında daha çok Çayyolu halkının ilgi göstermesini beklerdim ancak insanlar caddeden gelip geçerken içeriye bile girip bakmaya tenezzül etmedi. Bu yüzden biraz kırgınlığım oldu.”

Eserler artık emin ellerde
BÜYÜK emeklerle oluşturduğu müzenin değerini Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bildiğini belirten Öğütçü, şunları söyledi:

“Eskişehir’in müze ve kültürel değerler konusunda iyi bir noktada olduğunu biliyordum. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçtim. Açıkçası buradan da bir sonuç beklemiyordum ancak belediyeden telefonla arandım. Büyükerşen gelerek müzeyi inceledi ve beni tebrik etti. Ben de müzeyi Eskişehir halkının ve Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin emrine arz ederek bağışlamak istediğimi ilettim. Büyükerşen, müzedeki bütün araç ve gereçlerin devlet malı olarak kaydedilmesi şartıyla Eskişehir’e taşınabileceğini söyledi. Şu anda Odunpazarı’nda bir balmumu müzesi yapılıyor. Arasta’daki eşyalar, müzede araç gereçlere uygun olarak yapılacak balmumu heykelleriyle birlikte sergilenecek.”

Çizim: Engin UÇ
Hürriyet - Eskişehir

Haber: Murat YILMAZ
Hürriyet - ANKARA

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.