Önceki dergimizde, Gordion AVM inşaatı için, bir İskender beklendiğini yazmıştık. Beklenen İskender ortaya çıktı; Av. Muzaffer Yılmaz. Yılmaz, Gordion'daki olumsuzluklar nedeniyle dava açmış ve inşaatı durdurma kararını almış durumda.
Biz haberi tesadüfen öğrendik ve hemen harekete geçtik. Olay yerini fotoğraflamaya gittiğimizde, inşaatın tüm hızıyla devam ettiğinin de canlı tanığı olduk.
Muzaffer Yılmaz aynı zamanda Çankaya Belediye Başkanı'nın da avukatı. Avukat Muzaffer Yılmaz davayı Cumhuriyet Halk Partili belediye meclisi üyeleri Bedia Söylemez, Hüsamettin Öztürk, Yasin Demirci, Mehmet Kahraman Efe adına açmış.
Yürütmenin durdurulması isteminin özeti şöyle;
"Çayyolu metro istasyonuna ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan değişikliğine ilişkin Ankara Büyükşehir belediye Meclisinin 15.11.2006 tarih ve 2752 sayılı kararının kamu yararı gözetilmeden hizmet gereklerine aykırı olarak tamamen kişisel çıkar ve rant sağlamak amacıyla alındığı belirtilerek iptali ve yürütmenin durdurulması istenmektedir."
SAVUNMA İŞİ EHLİYETE VE MENFAAT İLİŞKİSİNE DAYADI
Savunmayı yapan gerek Büyükşehir Belediyesi, gerekse müdahil olan Gürtaş firması, Belediye Meclisi Üyelerinin dava açma ehliyetlerinin olmamasına ve davacıların iptalini istedikleri işlem arasında herhangi bir güncel ve meşru menfaat ilişkisinin bulunmadığından hareketle davanın reddini istediler...
ÇEKME MESAFELERİ DÜŞÜRÜLMÜŞ
Durumu inceleyen bilirkişi raporunda ise, özetle; "Binanın Eskişehir Yolu'na bakan 45 metrelik çekme mesafesinin 22,5 metreye, Ankaralılar Caddesine bakan 15 metrelik çekme mesafesinin 7,5 metreye, 499 sokağa bakan cephesine ait 10 metrelik çekme mesafesinin 5 metreye çekildiği…" anlaşılmış.
Eskişehir Yoluna bakan cephenin çekme mesafesi
Özellikle Eskişehir Yoluna bakan çekme mesafesinin 45 metreden 22,5 metreye indirilmesi Karayolu Kenarına Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmeliğe ve hakkaniyet esasına uymamaktadır.
499. Sokağa bakan cephenin çekme mesafesi
“Dava konusu belediye hizmet alanının, 499 sokağa bakan cephesine ait 10 metre çekme mesafesi 5 metre olarak değiştirilmiştir. Belediye hizmet alanının bu cephesi zaten bir konut adası ile komşudur. Arada bir yaya yolu vardır. Yaya yolundan sonra 5 metre gibi bir çekme mesafesi imar planındaki bütünlüğü olumsuz etkileyeceği gibi kentsel yaşam kalitesini oldukça düşürecektir.”
OTOPARK VE OTOBÜS DURAKLARI İHMAL EDİLMİŞ
“Dava konusu işlem, Çayyolu metro durağı olarak hizmet verecektir. Metro durağı iki önemli fonksiyon ile çözülür. Bunlardan biri; araçların otoparkıdır, ikincisi ise otobüs duraklarıdır. Araç otoparkı, evlerinden özel arabalarıyla gelip metroya binerek seyahatine devam etmek isteyenler için gereklidir. Diğer gerekli kullanım ise, metrodan sonra evine ulaşmak isteyenler için otobüs duraklarıdır. Bu iki alan, oldukça fazla yere gereksinim duyar ve metro durağında sosyo kültürel tesis, konut gibi kullanımlardan çok daha önemli ve gerekli olan çözümlerdir.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yüklenici firma ile yaptığı sözleşmeye bakıldığında ulaşımı destekleyen çözümlere hiç rastlanmadığı gibi, asıl amaç ticaret ve konut için maksimum yeri aramak olarak görülmektedir...”
VE KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINMIŞ...
…1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğine ilişkin bir rapor ve dolayısıyla bir hazırlık, inceleme ve araştırma mevcut olmadan karar alındığının belirlendiği bilirkişi raporunda; "…belirtilen hususlar çerçevesinde, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15.11.2006 gün ve 2752 Sayılı Çayyolu Metro İstasyonuna ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişikliği kararının yürürlükteki imar mevzuatı hükümlerine, şehircilhik ilkeleri ve planlama esasları ile kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır." denilmiş, Ankara 16. idare Mahkemesi de 26.02.2008 tarihli duruşmasında bu görüşlere yer vererek, "…hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına…oybirliği ile karar verildi." deniliyor.
Hiç yorum yok...