Kara yollarındaki araçlar yeniyse 3 yıllık, 3 yıldan yaşlıysa 2 yılda bir muayene şartı, TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları tarafından yapılmakta, hatta buna ek olarak araçlar birde egzoz gazı ölçüm muayenesi yaptırılması gereklidir.Gene gaz ölçümünde yeni araçlar 3 yıl sonra, 3 yıldan yaşlı araçlar ise her yıl egzoz gazı ölçüm muayenesi yaptırmak zorundadırlar
Eski uygulamada araçlar Karayolları Genel Müdürlüğünün araç muayene istasyonlarında yapılırdı. Gelir doğrudan devletin kasasına girerdi. Özelleştirme modasıyla özel sektöre devir edilmiştir. Gelirler artık özel sektöre akmaktadır. Hatta söylentilere göre araçlar her yıl muayene yapılması içinde iktidara baskı yapılmakta, randevular internetten alınırken, bir ara araya telefonla randevu sistemi getirilerek, araç sahipleri sadece telefonla randevu almaları sağlanarak TÜVTURK muayene ücreti dışında, bu uyanıklığı ile birde telefon sayesinde kolay ve ek bir gelire daha kavuşmuştu ki gelen tepkiler sonunda bu işten vazgeçmek zorunda kaldı. Bu vazgeçmede en büyük etki facebook'taki eleştiriler sayesinde olmuştur. Devlet, elindeki altın yumurtlayan bu muayene istasyonlarını özel sektöre peşkeş çekmiştir.
Muayene istasyonlarının amacı kara yollarındaki araçların fenni olarak hatasız ve noksansız trafikte dolaşımda bulunulmasıdır. İtirazım sadece özel sektöre devir edilmesiyle birlikte, bu araçları kullanan profesyonel ve amatör sürücülerin hiç çekaptan geçmemesidir. Nitekim kendimi örnek verirsem 1976 yılından beri ehliyetli olarak araç kullanmama rağmen yani 37 yıldır hiçbir kamu kuruluşu ( Emniyet Genel Müdürlüğü ) bana sayın sürücü gel bakalım, araç sürmeye yetkin misin, sağlık raporun var mı? dememiştir. İsteneceğide yoktur gibime geliyor. Belki bu yazımın bir etkisi olurda ilgili makamlar bu durumla ilgilenirler.
Kanaatimce şu anda Kara yollarında on binlerce sürücü yaşlılıktan ve sağlık sebebiyle araç kullanmaması gerekirken, bedensel sorunu olan, işitme, görme (renk körü olan) duyusunu orantı sal olarak tamamen veye kısmen kaybetmiş sürücüler şehir içi ve şehirler arası yollarda cirit atmaktadırlar. Ancak Trafik Polisleri yetersiz yol denetimlerini, evraklar üstünde yapmakta asıl bir tehlike olan sürücüler hakkında (Alkol kontrolü) dışında herhangi bir işlem yapamamaktadırlar. Her şey göstermelik hız denetimleri, radarlar vs. ile yürütülmektedir.
Nejad KUMBASAR
SBF 1976, İçişleri Bakanlığı E. Başkontrolörü
Kaynak: www.cayyoluhaberbulteni.com
Haber detayı: www.cayyoluhaberbulteni.com/CayyoluHaberDetaylari.asp?ID=5745
Hiç yorum yok...