Sivil toplum örgütleri ve sendikaların oluşturduğu platform, Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) içinde bulunan Gazi Yerleşkesi’nin başka bir kuruma devrine tepki gösterdi. Platform üyeleri, birinci derece sit alanı olmaktan çıkarılıp üçüncü dereceye indirilen yerleşkenin yapılaşmaya, dolayısıyla ranta açılacağını savunuyor.
Sendikalar, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Gazi Yerleşkesi’ne Sahip Çıkalım Platformu üyeleri, AOÇ’nin ranta açılmasına yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdiler. Platform adına yapılan açıklamada, Ankara’nın önemli oksijen kaynaklarından biri olan AOÇ bünyesindeki Gazi Yerleşkesi’nin Orman Genel Müdürlüğü’nden başka bir kuruma devrinin gündemde olduğu dile getirildi. Yerleşkenin 2007 yılında başlatılan gizli planlarla, her türlü yapılaşmaya açık hale geldiği belirtilen açıklamada, “yerleşkenin üçüncü derece sit alanına dönüştürülerek, dikensiz gül bahçesi şeklinde rantiyecilere verilmek istenildiği” kaydedildi.
‘Ata’nın vasiyeti hiçe sayılıyor’
Açıklamada, Atatürk’ün vasiyetindeki, “Araziyi ıslah ve tanzim etmek, muhitlerini güzelleştirmek, halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler temin eylemek” koşullarını ve “Burasını öyle ağaçlandırınız ki, kör bir insan dahi yeşillikler arasında olduğunu fark etsin” ifadeleri anımsatıldı.
Gazi Yerleşkesi, uzun süre Atatürk’ün vasiyeti doğrultusunda kullanıldı. Yerleşke, 1992’de Doğal ve tarihi sit alanı olarak tescil edildi, 1998’de statüsü birinci derece doğal ve tarihi sit vasfına dönüştürüldü. Geçtiğimiz ağustos ayında ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile yerleşkenin statüsü üçüncü derece sit alanı düzeyine düşürüldü.
‘Ağaç değil çalı çırpı’
Platform üyesi Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, üçüncü derece sit alanında yapılaşmaya gidilebildiğini anımsattı. Durmuş, “Arazide 170’in üzerinde ağaç türü var. Bu ağaçların doğal değil de bitkisel olduğu, yani çalı çırpı olduğu söyleniyor, 70 yaşındaki ağaçlar dahi görmezden geliniyor” dedi. Resmi olarak yerleşkenin hangi kuruma devredileceği konusunda netlik olmadığını anlatan Durmuş, Genel Müdürlüğün, Başbakanlık talimatıyla alanı boşalttığını belirtti.
AOÇ’nin küçültülme işleminin çok önceden başladığnı kaydeden Durmuş, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın arkasındaki Fidanlık Müdürlüğü’nü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne devrettiler. Şimdi orada binalar yükseliyor. AKP Genel Merkezi’nin arkası ve otopark olarak kullanılan yerin bir kısmı Yine Orman Genel Müdürlüğü’nün fidanlık sahası içindeydi, işgal edildi. O siyasi parti iktidar partisi olduğu için kimse baş edemedi. Uygulamalar gün geçtikçe büyüdü, buralara kadar geldi.”
İklim ÖNGEL
Cumhuriyet - ANKARA
Hiç yorum yok...